20 липня 2017 року розпочала роботи Комарівська міжнародна українсько-німецька археологічна експедиція.

Основним завданням археологічних розкопок цього року є продовження польових досліджень археологічного комплексу, до якого входять: поселення, пов‘язаний з ним могильник та виробничий центр зі склоробною майстернею, яка є єдиною на території варварської Європи доби пізнього римського часу (3-4 ст.н.е.).Komariv 1

Проект з вивчення цієї унікальної археологічної пам’ятки пізньоримського часу біля с. Комарів (Чернівецької обл.) було розпочато у 2012 р. зусиллями відділу археології ранніх слов’ян (О.В. Петраускас) та НДЦ „Рятівна археологічна служба України” Інституту археології НАН України (Т.Р. Милян).

Komariv 2З 2013 р. проект став міжнародним завдяки участі організацій і колег з Німеччини (Х.-Й. Карлсен, М. Хегевиш) та Польщі (М. Дашкевич). У 2017 р. було підписано договір про співробітництво між Інститутом археології НАН України та кафедрою пра- та ранньої історії Інституту старожитностей ім. Генріха Шлімана університету Ростока (Німеччина).

За неповний тиждень розкопок на могильнику та поселенні вже вдалося виявити верхні контури заповнень археологічних об’єктів. Один з них належить похованню дитини під кам’яним закладом.

Komariv 5Отримані і перші знахідки – частини глиняних та скляних посудин, римські монети, шпора тощо. Сподіваємося, що „покровитель” археологів Зелений))) у цьому польовому сезоні буде прихильним до нашої експедиції зокрема та всіх українських колег загалом, і щедро поділиться своїми скарбами та таємницями.

Komariv 3У цьогорічній роботі експедиції беруть участь співробітники відділу археології ранніх слов’ян: Оксана Гопкало, Мар‘яна Авраменко, Олена Деревянко; Національного музею України – Сергій Діденко; Луцького краєзнавчого музею: Михайло Вашета та Тарас Верба; студенти історичного факультету НПУ ім. М.П. Драгоманов (керівник практики Руслан Шишкін).

Запланована також участь в роботі експедиції інших колег з Києва, Тернополя, Львова, Харкова, Ростока та Берліну.

Детальніше про проект: http://komariv.in.ua/