15-16 червня 2019 р. в місті Коростень в рамках Першого міжнародного історико-культурного фестивалю «Добриня фест» відбулась міжнародна наукова конференція «Древлянські гради: ранні міста Східної Європи», присвячену видатному археологу ХХ ст. Сергію Свиридовичу Гамченку. 

60728796_341689596534704_7774289340070363136_n.jpg

Сергій Свиридович Гамченко народився в 1859 році – відомий український археолог і кадровий офіцер, був дійсним членом Трипільської комісії Всеукраїнського археологічного комітету (ВУАК) та комісії по дослідженню великокняжого Києва, віце-президентом ВУАК і керівником його археологічного відділу (з 1927 р.) За його головування було підготовлено «Схему археологічних досліджень в Україні», запроваджено плановість розкопок. Будучи фаховим військовим артилеристом, С. Гамченко використовував досконалі знання топографії для розробки методики проведення розкопок – точної фіксації археологічних об’єктів і знахідок. У 1930 р. Сергій Гамченко вийшов на пенсію та остаточно оселився в Житомирі, де й закінчив свій життєвий шлях 6 жовтня 1932 року

Організаторами конференції виступили Інститут археології НАН України, Коростенська міська рада та  Культурна Спілка «SHPAKUA».

60710471_341738809863116_1118358893458620416_o.png

Учасники конференції, які представляють наукові, навчальні та музейні заклади України, Білорусі та Польщі після грунтовного обговорення представлених  доповідей, ознайомлення із археологічними колекціями Коростенського краєзнавчого музею та результатів розкопок археологічного комплексу Стародавнього Іскоростеня, прийняли резолюцію:

  1. Визнати доцільним та перспективним продовження наукових досліджень археологічної пам’ятки – городища №1 в м. Коростень, яка  може вважатися еталонною пам’яткою раннього міського осередку Х ст. Східної Європи за умови використання новітніх методів польових археологічних досліджень і залучення неруйнівних методів досліджень.
  2.  Визнати доцільним і перспективним проведення археологічних розвідкових робіт на місці так званої Ігоревої могили в с. Немирівка Коростенського р-ну, яка на сьогоднішній день не має належної археологічної атрибуції.
  3. Визнати доцільним продовження пошукових робіт біля східного краю городища №1, де за етнографічними та картографічними матеріалами знаходився стародавній колодязь, що міг бути складовою системи забудови древлянського городища.
  4. Визнати доцільним та перспективним розвиток міжнародного співробітництва у дослідженні старожитностей середини Х ст. в м. Коростені із залученням до розкопк у 2020 р. науковців кафедри соціально-гуманітарних наук та стабільного розвитку Міжнародного державного екологічного інституту ім. А. Д. Сахарова Білоруського державного університету, які мають багаторічний досвід у проведенні польових досліджень як поховальних пам’яток курганного типу так і городищ поселень  відкритого типу І тис. н. е.
  5.  Відзначити високій рівень організаційної і наукової підготовки та проведення археологічної конференції 2019 р. в м. Коростені та визнати доцільним і перспективним проведення подібного наукового заходу на 2020 р.
  6. Висловити подяку організаторам фестивалю «Добриня фест», міській громаді Коростеня, міській раді міста Коростеня та особисто В. В. Москаленку за організаційну, матеріальну, моральну та інформаційну підтримку і забезпечення проведення міжнародної наукової конференції.