3-5 жовтня 2019 р. в місті Анкара, Туреччина, відбувся 16-й Міжнародний конгрес турецької культури. Проведення конгресу було започатковано великим турецьким вченим С. Кемалем у 1959 р.

З того часу кожні чотирі роки він проводився у різних містах Європи і Азії за участі вчених різних країн світу, доповіді яких вийшли друком у Працях конгресів. Конгрес має постійний міжнародний комітет, до якого увійшли провідні вчені світу та місцеві комітети з представників країн проведення чергового конгресу.

Тематика нинішнього міжнародного форуму охоплювала широкий спектр питань, яким була присвячена робота відповідних секцій: "Мистецтво та книга", "Колекції та колекціонери", "Архітектура", "Кераміка", "Взіємодія мистецтв", " Виставки та Музеологія", "Історіографія", "Настінний живопис", "Анкара", "Живопис", "Археологія".

UTSK Ankara 19

У роботі секції "Кераміка" були заслухані доповіді співробітників Інституту археології НАН України:

д.і.н. С. О. Біляєвої та к.і.н. О. Є. Фіалко "Турецька художня спадщина в Україні: кераміка Кютахьї"

к.і.н. І. Б. Тесленко та Д. Ю. Алядінової "Глазурована столова кераміка в ранньо-Османському Криму".

Велику увагу до роботи конгресу надано з боку керівництва Республіки Туреччина. Учасники конгресу були запрошені на прийом до Віце-президента Республіки Туреччина Фуата Октая, який відбувся у Президентському палаці. Ф. Октай виступив з Промовою, у якій він підкреслів велике значення наукових розробок та широкого спектру проблематики, наголосив на важливості систематичного проведення конгресу, участі вчених багатьох країн світу, зокрема за межами Євразії.

UTSK Ankara 19 2

За культурною програмою конгресу, його учасники оглянули Цитадель Анкари та її історичне оточення, Музей анатолійських цивілізацій, інші історичні памятки міста та музейні експозиції. Важливою подією постала демонстрація фільму, присвяченого життевому та науковому шляху С. Кемаля.