Шановні друзі!

Цього року ми вирішили відійти від традиції завершувати навчальний рік екскурсією, а натомість пропонуємо надзвичайно цікаву і дуже актуальну на теперішній час лекцію "Археологія і право: історія та сучасність", яку прочитає старший науковий співробітник Інституту держави і права ім. В. М. Корецького НАН України, кандидат юридичних наук Олександр Малишев

У лекції буде розглянуто історичні витоки сучасної системи археологічного права України та низки знакових для археології країн світу. Ми помандруємо крізь віки. Будемо говорити з юристами та поетами античного Риму про статус речей, належних підземним богам, і як імператор Адріан заповідав ділити викопаний скарб. Згодом опинимося в італійських містах-державах доби Ренесансу і дізнаємося, як там карали грабіжників давніх пам’яток. З попутним вітром попливемо через океан з іспанськими конкістадорами по скарби інків та ацтеків. Далі нас чекає морозна Скандинавія XVII ст., революційна Франція, німецькі князівства, щойно звільнена від турків Греція та багато іншого. Розкажемо ми Вам і про те, як в горнилі війн та тоталітарних режимів ХХ ст. створювалося сучасне європейське археологічне законодавство та рятівна археологія, а згодом – перші міжнародні документи щодо статусу археологічного надбання людства. Окрему увагу буде приділено сучасним міжнародним конвенціям та юридичному фронту боротьби за археологію та право в нашій державі.
Лекція для всіх, хто цікавиться історією, археологією, політикою та правом, і не байдужий до проблем збереження національного надбання.

Лекція відбудеться традиційно третьої суботи - 19 травня о 12-й годині дня в Археологічному музеї НАНУ (вул. Богдана Хмельницького, 15, цокольний поверх Природничого музея НАНУ, М Театральна).

Вхід вільний. Приходьте!