Інститут археології НАН України вже кілька років бере участь в організації Днів науки. Цього разу до вашої уваги буде представлено цікаву програму. Дещо, як керамічні пазли або крем'яні знаряддя первісної доби, уже давно полюбилося глядачам, а дещо буде новим, але, сподіваємось, зацікавить відвідувачів.

DN19

П Р О Г Р А М А

11:00 Керамічні пазли.

11:30 Воркшоп з використання крем’яних знарядь кам’яної доби.


Майстер-класи:

12.00 Настільні ігри ранньої Русі.
Сеанс одночасної гри з глядачами.

DN1  DN1 1  


Хочете зіграти у середньовічну гру? Легко. Сьогодні історичні реконструкції відроджують правила таких ігор. Чи відрізнялися вони від сучасних? Звичайно, і самі ігри, і правила теж. Наприклад, у середньовіччі після тривалої перерви, коли настільні ігри взагалі не були поширені у східнослов’янському ареалі, разом з зародженням давньоруської культури, до нас приходить скандинавська гра hnefatafl – стратегія, де головною ставкою є фігура короля. Набагато простішою і відповідно поширенішою стала гра млин, де сутність гри зводиться до максимального знешкодження супротивника поступовим прибиранням його фішок з поля. І нарешті найменш поширена, і відповідно, найменш відома – гра daldøsa, теж скандинавського кола, так звана, гра моряків.

DN1 2 DN1 4 DN1 3

 


12.40 Ткацтво на дощечках.

DN2 1 DN2 5


Тонкощі процесу ткання шовкової металізованої стрічки на табличках (техніка «ткання з двома нитками піткання» або «з додатковою ниткою піткання»). Такі коштовні стрічки, з використанням срібного дроту чи пряденої золотої нитки служили прикрасами одягу та головних уборів. Подібні стрічки зустрічаються серед знахідок з археологічних пам’яток ранньої Русі (Шестовиця, Гньоздово), а також культурно близьких до них у середньовіччі скандинавських земель (Бірка, Маммен). 

DN2 DN2 2

Лекція:

13:30 Мироненко Л. «не ЗОЛОТО, не ДИНОЗАВРИ».

У межах цієї науково-популярної лекції будуть надані відповіді на найактуальніші питання, які традиційно задають археологам. Ви зможете дізнатися, чому не завжди археологи знаходять золото або ж інші скарби, чому вони не досліджують динозаврів, звідки знають де і до якої глибини копати та інші не менш інтригуючі питання.


Час проведення: 25 траня 2019 року, субота, з 11:00 по 15:00.

Місце проведення: Археологічний музей Інституту археології НАН України
Богдана Хмельницького, 15, Kyiv, Ukraine, 01030

Вхід вільний.

Запрошуємо!