Запрошуємо Вас взяти участь у пресбрифінгу «Чому Міністерство культури саботує археологічні дослідження?», який відбудеться 5 квітня 2017 о 13.00 за адресою: м. Київ, вул. Хрещатик 2, Український кризовий медіацентр.

Дослідження археологічної спадщини України цього року перебувають на грані зриву через дії/бездіяльність Міністерства культури України.

Археологічні дослідження є джерелом знань про прадавнє минуле України, поповнюють скарбницю держави безцінними витворами давнього мистецтва. Вони також виконують важливу пам’яткоохоронну функцію, оскільки наявність археологічних об’єктів впливає на режим використання земельних ділянок. Будівництву на такій ділянці мають передувати розкопки. Зараз уся ця робота заблокована Мінкультури.

Виконання археологічних досліджень відбувається на підставі «Дозволу на проведення археологічних розвідок, розкопок», який, згідно з Постановою КМУ № 316 від 13.03.2002 р. 316 від 13.03.2002 р. видає Мінкультури. Без отримання цього документу проведення будь-яких польових археологічних досліджень є незаконним.

Згідно згаданої Постанови, Мінкультури має прийняти рішення про видачу Дозволу протягом місяця з дня надходження заяви. Однак, із незрозумілих причин, всі 110 заяв на видачу Дозволів, надісланих до Мінкультури, термін опрацювання яких сплив, лишаються нерозглянутими. Таким чином, Мінкультури злісно саботує виконання своїх функціональних обов’язків у частині надання дозвільних документів.

Це ставить під загрозу проведення польових археологічних робіт, більшість із яких пов‘язана з реалізацією державних інфраструктурних проектів. Відсутність дозвільних документів або зірве терміни виконання таких проектів, або призведе до знищення пам’яток.

Під загрозою також низка міжнародних дослідницьких проектів, що вже має негативні наслідки для іміджу нашої держави в науковому світі.

Археологічна спільнота України відкрито звертається до Міністерства культури України з вимогою невідкладно надати дозвільні документи! І щиро розраховує на подальшу співпрацю у справі охорони та дослідження спадщини на противагу незрозумілим перешкодам.