Протягом останнього тижня депутати Херсонської Облради намагаються ліквідувати Обласну інспекцію по охороні пам'яток історії та культури Херсонської області.

Інспекція складається з трьох відділів, що контролюють діяльність на пам'ятках археології і історії, а також відділу контролю за переміщенням культурних цінностей через державний кордон України.

Сумнівна економія 1 000 000 гривень на рік, які йдуть на утримання Інспекції, і які, нібито намагається зекономити Облрада, в результаті обернуться тотальним розграбуванням курганів, неконтрольованим будівництвом в історичному центрі Херсону і старовинних міст області, а також контрабандою і вивезенням за кордон археологічних та антикварних предметів однієї з найбагатших областей України.

Мало хто замислюється, але крім охоронної діяльності на плечах працівників Інспекції лежить щоденна робота з погодження проектів землеустрою, містобудівної та дозвільної документації, що протягом року складає близько 2500 – 3000 (!!!) документів.

Обласна інспекція по охороні пам'яток історії та культури Херсонської області одна з найпотужніших в країні. Окрім охоронно-рятівних робіт на базі Інспекції проходять круглі столи, присвячені питанням охорони пам'яток, практикум для студентів-істориків Херсонського державного університету з пам'яткоохоронної справи і науково-популярні лекції для дітей та молоді, присвячені популяризації пам'яток регіону.

В цій ситуації виникає кілька питань: Скільки мільйонів гривень коштує культурне надбання області? А її туристична привабливість? Хто в разі знищення Інспекції виконуватиме контролюючі та охоронні функції по збереженню культурної спадщини? Де знайти кваліфікованих спеціалістів для цієї роботи в райцентрах і громадах?

 

5 m

6 m

 

1

...

2

3

4