Українсько-польська Нижньодніпровська експедиція у сезоні 2021 р. працювала на території Консулівського постскіфського городища 1 ст. до н.е.- 2 с. н.е. біля с. Республіканець Бериславського р-ну Херсонскої обл.

Експедиція була створена на базі безстрокової трьохсторонньої угоди між Варшавським університетом, Інститутом археології НАН України та Національним заповідником «Хортиця» у 2014 р. і працювала у цьому році шостий сезон.

1

Керівники:
з польської сторони — доктор археології Варшавського університету Марчин Матера,
з української — д.і.н., провідний науковий співробітник Інституту археології НАН України Надія Гаврилюк.

Відкрито:
Залишки кам‘яної оборонної стіни близько 2 м звширшки, яка, на жаль, була сильно пошкоджена сучасними господарськими рооботами. У забутовці збереженої частини стіни виявлено поховання людини.

2

Зафіксовано також кутовий в‘їзд на городище, фланкований камяною стіною, що збереглася на чотири-п‘ять шарів постелистої кладки з грубо оброблених брил сарматського раковистого вапняку з цоколів дніпровських терас. Висота споруди близько 1 м. Ця частина фортифікації була зведена на валу, оточеному ровом 1,80 м завглибшки. Матеріал зі споруд звичайний для таких пам‘яток.

3

Особливість розкопок цього сезону – початок палеогеографічних досліджень на городищах степового Подніпров‘я. У цьому сезоні д.г.н. Жанною Матвіїшиною (Інституту географії НАН України) на Консулівському городищі та на його периферії проведені палеопедологічні роботи. Отримані нові дані щодо формування грунтів у Степовому Подніпров‘ї. Ці дослідження мають особливе значення, оскільки пам‘ятка розташована на території Національного природного заповідника «Кам‘янська Січ», який зацікавлений у комплексному вивченні об‘єктів, розташованих на його території.