З 24 лютого 2022 року життя України докорінно змінилося. Війна не «внесла свої корективи» — вона принципово змінила суспільство та людей нашої країни.

Від розпачу, втрати надії до віри в перемогу та впевненості в свої силах — все це відчули і українські учасники міжнародного наукового проекту. Проте, ані 24 лютого, ані сьогодні жоден з учасників не залишився осторонь війни і не втратив віри у перемогу.

Принцип, якого дотримуються учасники нашого проекту полягає в тому, аби робити свою справу — професійно та відповідально. Згідно цих принципів за час війни учасники проекту змогли зробити наступне.

Передали необхідне експедиційне спорядження на потреби територіальної оборони м. Києва та перерахувала кошти на потреби конкретних українських військових (лікування, спорядження, будівельні матеріали тощо) на загальну суму понад 40 тис. грн.

Прийняли активну участь в організації процесу збереження персональних даних археологів України в закордонних віртуальних сховища завдяки співпраці з колегами з США (Роман Філіпп) та Німеччини (Німецький археологічний Інститут).

Забезпечили тимчасову евакуацію найбільш цінних знахідок з розкопок Комарова та Бузовиці у 2021 році під час гострої фази облоги Києва в лютому—березні 2022 року.

Підготовили та здали до наукового архіву Інститут археології НАН України звіти про польові дослідження Комарова та Бузовиці за 2021 та 2022 роки, загальним обсягом 15 д. а.

Підготовлені, здані до типографій або вже вийшли друком статті по темі проекту:

- Бондар, К. М., Петраускас, О. В., Хоменко, Р. В., Попов, С. А. 2022. Геомагнітне знімання та петромагнітна характеристика ґрунтів та археологічних об’єктів пам’яток пізньоримського часу біля Комарова у Середньому Подністров’ї. Геофізичний журнал, 2 (44), с. 29-52.

- Petrauskas, O., Mostovyi, D., Didenko, S., Bondar, K., Reida, R. 2022. Integrated approach to recognize a Roman-style structure on Buzovytsia-1 archaeological site. XVI International Scientific Conference «Monitoring of Geological Processes and Ecological Condition of the Environment», 15-18 November 2022, Kyiv, Ukraine.

- Петраускас, О. 2022. Горизонт знахідок 5 століття з Комарова та Бузовиці-1 (про етнокультурну ситуацію в лісостепу між Прутом та Дністром ). Археологія Буковини: здобутки та перспективи. Тези доп. VI міжнар. Семінару, м. Чернівці, 16 грудня 2022. Чернівці:Технодрук, с. 85-87.

- Korokhina, A., Belskyi, V., Petrauskas, O., Avramenko, M., Khamaiko, N., Lytvynenko, Yu., Il’kiv, M. 2022 The first archaeometric characterization of the late Roman period plinth in the Dnister river basin (in comparison with early medieval material). Cuadernos de Prehistoria y Arqueología de la Universidad de Granada. Cuadernos de Prehistoria y Arqueología de la Universidad de Granada, 32, р. 381-412.

- Petrauskas, O., Bondar, K., Didenko, S., Avramenko, M. 2023. Eine römische Villa im Barbaricum, 300 km vom Limes entfernt? Erste Forschungsergebnisse zur „Römischen Station“ bei Buzovycja. Praehistorische Zeitschrift, 98(1), S. 338-378.

- Bondar, K., Petrauskas, O., Mostovyi, D., Didenko, S., Reida, R. 2023. Combining remote sensing and geophysical data to determine Roman structures at Buzovytsia-1 settlement in Ukraine. Advances in on- and offshore archaeological prospection. Proceedings of the 15th International Conference on Archaeological Prospection (ICAP 2023), Universitätsverlag Kiel, р. 91-94.

Учасники проекту прийняли участь в ряді наукових форумів (Польща, Німеччина, Угорщина, Україна), де презентували поточні підсумки досліджень в рамках проекту «Комарів».

Нарешті, і в 2022, і в 2023 роках створена експедиція для продовження розкопок археологічних пам’яток Комарів та Бузовиця-1. Експедиція організована коштом відділу археології ранніх слов’ян (зав. відділу Петраускас Олег) та ДП НДЦ «Рятівна археологічна служба» (дир. Осаульчук Олег) Інституту археології НАН України, Римсько-германської комісії Німецького інститут археології (щира подяка в особі проф. Естер Банфі, проф. Фредеріки Фліс, проф. Свенда Хансена), Вільного університету Берліну (щира подяка в особі проф. Міхаеля Мейєра) та Університету Ростока ім. Генріха Шлімана (щира подяка в особі проф. Ханс-Йорга Карлсена).

За два польові сезони в умовах військового стану нами продовжені польові дослідження центру з виробництва скляних виробів Комарів, де розкопано кілька об’єктів житлового та виробничого характеру черняхівської та поєнешті-лукашівської культур (фото 1). На могильнику Комарів-1 досліджено курган з кам’яною конструкцією доби раннього залізного часу (фото 2). На поселенні черняхівської культури Бузовиця-1 продовжено розкопки унікальної кам’яно-цегляної споруди з теплою підлогою, яка збудована за римськими архітектурними технологіями (фото 3-7). На пам’ятках також продовжено геомагнітне сканування їх площі (керівник Бондар Ксенія). В рамках проекту продовжується ДНК-аналіз антропологічного матеріалу отриманого з могильника Комарів-1 (Max-Planck-Institut für evolutionäre Anthropologie). В 2023 році в діяльності експедиції відновлено напрямок з експериментальної археології (Щепаченко Владислав) (фото 8-9).

Нагадаємо, що обидві українські пам’ятки — і Комарів, і Бузовиця — не мають аналогів в європейському Барбарикумі часів пізнього римського періоду (ІІІ — сер. V століття н. е.) від Британії до Уралу. За надзвичайно високий вплив римської цивілізації на варварів такі пам’ятки іноді визначають як «римські стації» за межами лімесу.

Ми чудово розуміємо, що зараз головні події розгортаються на фронті, віримо в професійність наших військових. Своє завдання бачимо у всілякій підтримці збройних сил України, збереженні культурної спадщини та продовженні наукових традицій нашої країни.

Керівники проекту:
Петраускас Олег (Україна, Київ)
Карлсен Ханс-Йорг (Німеччина, Росток)

 

Komariv 2022 2023 01 700
Фото 1. Комарів. Ортофотоплан наземних споруд та господарських ям поєнешті-лукашівської та черняхівської культур

Komariv 2022 2023 02 100
Фото 2. Комарів-1. Етапи досліджень кам’яних конструкцій кургану доби раннього заліза

Komariv 2022 2023 03 700
Фото 3. Бузовиця-1. Частина споруди з теплою підлогою: бетонна підлога, залишки стовпчиків-підпор, рештки кам’яно-цегляної стіни

Komariv 2022 2023 04 700
Фото 4. Віндобона (Відень). Реконструкція теплої підлоги. Можливий аналог для споруди в Бузовиці-1

Komariv 2022 2023 05 100
Фото 5. Бузовиця-1. Зразки плінф із споруди з теплою підлогою

Komariv 2022 2023 06 100
Фото 6. Бузовиця-1. Знахідки амфор та підставок для них із споруди з теплою підлогою

 

Komariv 2022 2023 07 100
Фото 7. Бузовиця-1. Деякі знахідки із споруди з теплою підлогою: римські монети, браслет, віконне скло, фібули, деталі римської зброї тощо

Komariv 2022 2023 08 100
Фото 8. Етап побудови скловарної печі за римськими зразками на базі Комарівської археологічної експедиції

Komariv 2022 2023 09 100
Фото 9. Етап обпалу експериментальної скловарної печі на базі Комарівської археологічної експедиції

Komariv 2022 2023 10 100
Фото 10. Римська імперія, культура Сінтана де Муреш — Черняхів та «римські стації» на Дністрі (Комарів, Бузовиця) в ІІІ столітті