З початком повномасштабного вторгнення російських військ у лютому 2022 року під загрозою опинилися тисячі пам’яток археології, особливо ті, що знаходилися в зоні безпосередніх військових дій. У зв’язку з цим, в 2022 році в Інституті археології НАН України створено спеціалізовану Моніторингову археологічну експедицію (далі — МАЕ) з двома обласними загонами у складі — Київським і Чернігівським. Керівником експедиції став к. і. н., с. н. с. В. Г. Івакін. З 2023 року експедиція розширила свій ареал, куди увійшла і Сумська область зокрема. Керівник Сумського загону МАЕ — к. і. н., с. н. с. відділу археології раннього залізного віку Інституту археології НАН України Д. В. Каравайко. Археологічні дослідження проводилися за рахунок дослідницького проекту Інституту археології НАН України (керівник — член-кореспондент НАН України А. В. Буйських) за фінансової підтримки Німецького археологічного інституту: “Ukrainian Archaeological Heritage, threatened by War: saving and protection / Українська археологічна спадщина, постраждала під час війни: порятунок та захист”.

В результаті розвідок було обстежено 59 пам’яток археології та один кар’єр. Серед них 16 городищ, 20 неукріплених поселень, 15 курганних могильників, 6 поодиноких курганів, 1 палеолітична стоянка (ще один пункт під питанням). Нововиявленими є 5 пунктів, серед яких палеолітична стоянка, 3 поселення доби неоліту та одне – часів Київської Русі.

Обстежені пам’ятки умовно можна поділити на групи.
1. Пам’ятки, що постраждали в результаті війни. Пошкодження зафіксовані в 3 місцях (городище, поселення та курганний могильник),
2. Пам’ятки, що активно грабуються. До цієї групи відносяться переважна більшість городищ та одне поселення,
3. Пам’ятки, що страждають від господарської діяльності. Яскравим прикладом є курган 15 могильника Пологи І поблизу Охтирки. В результаті розробки кар’єру він був обкопаний на значну глибину з усіх боків. Більшість з оглянутих курганів активно розорюються. Зафіксовано знищення частини поселення волинцевської культури «Велика Чернеччина» в результаті незаконної забудови та терасування схилів.
4. Пам’ятки, стан яких умовно задовільний.

Проведені невеликі археологічні розкопки на місці зруйнованого в наслідок бомбардування Охтирського міського краєзнавчого музею. Фактично, це перші дослідження в центрі міста з часів робіт М. Горвата в 1930-ті роки. Виявлено чисельні матеріали ХVІІІ ст.

Сумська область, особливо прикордонні території, є або територією військових дій, або територією можливих військових дій. Значна кількість пам’яток археології в безпосередній близькості до країни-агресора недоступні для повноцінного обстеження. Залишається загроза їх часткового знищення або пошкодження культурного шару.

Каравайко Д. В.

Karavaiko 1

Рис. 1. Карта пам’яток археології обстежених Сумським загоном МАЕ в 2023 р. 

Karavaiko 2 600 Karavaiko 3 600
Рис. 2. Курган № 15 могильника Пологи І поблизу Охтирки Рис. 3. Пошкодження пов’язані з війною,
виявлені на курганному могильнику


Karavaiko 4

Рис. 4. Неподалік кордону з рф. Місцева творчість