21—23 листопада 2023 р. у м. Ясси (Румунія) відбулася міжнародна наукова конференція «Archaeological heritage between Carpathians and Caucasus», організована Німецьким археологічним інститутом (Євразійське відділення) та Інститутом археології Румунської академії наук (Відділення у м. Ясси). Головною метою такого заходу було забезпечити платформу для демонстрації сучасного стану археологічних досліджень у регіоні в умовах війни в Україні, а також зміцнення зв’язків між українськими дослідниками та колегами з Румунії і Молдови.

Хронологічні рамки заявлених доповідей охопили період від неоліту до раннього середньовіччя і тематично були присвячені переважно археологічним культурам ранніх землеробів і скотарів в період енеоліту-бронзи, металургійним традиціям Карпатського регіону, етнокультурним зв’язкам за доби раннього заліза.

Представники Інституту археології НАН України долучилися до роботи конференції й презентували різнопланові доповіді. Всі вони були пов’язані з регіонами, які безпосередньо страждають в результаті російської агресії. Виступи д. і. н. Симоненка О. В. та к. і. н. Дзнеладзе О. С. були присвячені археологічній спадщині Херсонщини, доповідь к. і. н. Котенко В. В. (співавтор д. і. н. Гречко Д. С.) — кримській тематиці, презентація к. і. н. Чечуліної І. О. — старожитностям Ольвії (Миколаївська обл.). В ході конференції учасники відвідали Музей археології Кукутені зі збереженим дакійським курганом IV ст. до н.е., епонімну пам’ятку Кукутені, яка разом з Трипіллям дала назву культурно-історичній спільноті доби енеоліту, а також руїни городища Котнарі-Каталіна V—III ст. до н. е.

Наукові дискусії та обговорення поточних проблем археології сприяли покращенню комунікації між дослідниками з України, Німеччини, Румунії, Молдови, які вивчають з одного боку такий компактний, а з іншого – неймовірно складний і строкатий в археологічному плані регіон між Карпатами та Кавказом. Перспективи такої співпраці є очевидними і неабияк важливими на нинішньому складному етапі розвитку української археології. 

Yassy 001 450 Yassy 002 450

1. Доповідь д .і. н. Симоненка О. В. "Red slip pottery of the Late Scythian
necropolis Chervony Mayak in Kherson district"
(Румунія, м. Ясси, 21 листопада 2023 р.)

2. Доповідь к. і. н. Дзнеладзе О.С. "Stolen jewelry from
Kherson Museum of Local Lore" (Румунія, м. Ясси, 21 листопада 2023 р.)

Yassy 003 450 Yassy 004 450

3. Доповідь к. і. н. Котенко В. В., Гречка Д. С. "Hellenes and Barbarians
in North-Western Taurica: symbiosis or confrontation"
(Румунія, м. Ясси, 21 листопада 2023 р.)

4. Доповідь Чечуліної І. О. "Crossing the Black Sea: a study of economic 
interactions between Olbia Pontica and Athens via black-glazed pottery"
(Румунія, м. Ясси, 21 листопада 2023 р.)


Yassy 005
5. Музей археології Кукутені (зліва направо: д. і. н. Симоненко О. В., к. і. н. Дзнеладзе О. С., к. і. н. Котенко В. В., к. і. н. Чечуліна І. О.)

 

Yassy 006

6. Дискусії та обговорення. Хансен C. (prof. dr. dr. h. c. mult., Eurasien-Abteilung, DAI), Симоненко О. В. (д. і. н., ІА НАН України)