12 грудня 2023 року Кримський інститут стратегічних досліджень при підтримці USAID/ENGAGE провів на майданчику UNESCO захід "Культурна спадщина постраждалої від війни України".

Завданням проекту моніторингу об'єктів культурної спадщини (керівник проекту пані Ельміра Аблялімова) є документування порушень міжнародного гуманітарного права у сфері захисту культурної спадщини, відповідно до Гаазької конвенції 1954 року та двох протоколів до неї (1954 та 1999 рр.) на тимчасово окупованих територіях Херсонської, Запорізької, Донецької, Луганської областей та Автономної Республіки Крим. У склад команди експертів було запрошено фахівців з Інституту археології НАН України: провідного наукового співробітника, доктора історичних наук О. В. Симоненка (моніторинг пам'яток Херсонської області) і вченого секретаря Інституту археології, кандидата історичних наук С. А. Теліженка (моніторинг пам'яток Луганської області). Крім фахівців Інституту, у склад команди експертів входять кандидат історичних наук Денис Яшний (моніторинг пам'яток АРК), Олег Тубольцев (Запорізька область), Олександр Філіпов (Донецька область).

Доповідь С. А. Теліженка була присвячена втратам музеїв і музейних колекцій Луганської, Донецької, Херсонської та Запорізької областей. О. В. Симоненко розповів про руйнування археологічних пам'яток на півдні і сході України в зоні бойових дій, а також підкреслив катастрофічні наслідки підриву дамби Каховської ГЕС. Доповіді супроводжувалися рідкісними фото, здобутими на окупованих територіях, які є невідворотними доказами злочинів російських окупантів.

На заході «Культурна спадщина постраждалої від війни України» звернули увагу на загрози археологічній спадщині України та на збитки, які наразі зазнає наша країна, втрачаючи археологічні памʼятки, які вже не повернеш і не реставруєш; говорили про частково або назавжди втрачені музеї та музейні експонати; розкривали питання наймасштабнішої з часів Другої світової війни політики країни-агресора щодо привласнення культурних цінностей та культурних інституцій на тимчасово окупованих територіях.

У заході брали участь представники наступних країн у UNESCO: США, Австралії, Греції, Монако, Республіки Естонії, Республіки Чехії, Канади, Румунії, Бельгії, Республіки Словакії, Люксембургу, Норвегії, Франції, Ісландії, Німеччини, Польщі, Грузії, Японії, Литви, Хорватії. Також були присутні делегати від USAID in France та OECD in Luxembourg.

Завдяки участі співробітників Інституту археології НАН України про трагічну долю археологічної спадщини України почув весь цивілізований світ.

Максимально та ефективно сприяли організації заходу Міністерство закордонних справ України, Міністерство культури та інформаційної політики України, а також пані Еміне Джапарова, пані Ліна Дорошенко, пан Микола Мовчан та вся команда Посольства України у Французькій Республіці і Постійного представництва України при UNESCO.

 

UNESCO 1

UNESCO 2

UNESCO 3

UNESCO 4

UNESCO 5

UNESCO 6