Згідно з Угодою про міжнародне співробітництво між Інститутом археології НАН України та Національним науково-дослідним інститутом культурних цінностей Нари (NABUNKEN), Японія, у жовтні 2023 р. розпочався українсько-японський пілотний проект, спрямований на підтримку в облаштуванні Наукових фондів ІА та фондосховища при відділі біоархеології ІА з метою покращення умов зберігання археологічних і антропологічних колекцій під час російської агресії. Ініціатива проекту належить др-у Шинья Шода, директору Департаменту досліджень міжнародної спадщини NABUNKEN. Проект фінансується Міністерством культури Японії.

В рамках пілотного проекту "Expert Exchange Project for the Protection of Cultural Heritage in the Ukraine War-Affected Areas" 13—21 січня 2024 року відбувся робочий візит до Японії групи виконавців проекту у складі зав. відділом біоархеології І. Потєхіної, ст. н. с. відділу біоархеології О. Козак та н. с. сектору наукових фондів Л. Мироненко. Робоча програма включала участь у двох міжнародних симпозіумах, презентації в університетах Токіо і Кіото, тренінги і воркшопи у м. Нара, відбір і замовлення обладнання для фондів, ознайомлення з музеями, культурними і археологічними пам’ятками, спілкування з науковцями і журналістами.

14 січня члени делегації ознайомилися з археологічною і антропологічною експозиціями Національного науково-природничого музею Токіо, де експонується копія реконструкції Межиріцького пізньопалеолітичного житла мисливців на мамонтів. Цього ж дня на зустрічі д-ра І. Потєхіної з д-ром Ейко Ендо було обговорено результати досліджень та плани публікацій по спільному з університетом Мейджі науковому проекту.

15 січня у Національному науково-дослідному інституті культурних цінностей Токіо (TOBUNKEN) відбувся міжнародний симпозіум "How Archaeological Heritage can be better protected from the effects of War in Ukraine", організований Міністерством культури Японії.

 

Ogol Japan

1 Japan

Учасники міжнародного симпозіуму "How Archaeological Heritage can be better protected from the effects of War in Ukraine", Токіо, 15.01.2024

 

На симпозіумі українськими учасниками були прочитані доповіді:

  • Alla Bujskikh, Vsevolod Ivakin. "Monitoring of the archaeological heritage in Ukraine in the war" (online);
  • Serhii Telizhenko. "Museum institutions during wartime (on the example of museum institutions of Donetsk, Zaporizhzhia, Luhansk and Kherson region)" (online);
  • Inna Potiekhina. "Сultural Heritage in Ukraine under Military Threat";
  • Oleksandra Kozak. "Bioarchaeological collections in Kiev. Problems and prospects of management and preservation";
  • Liudmyla Myronenko. "Archaeological Repository at the Institute of Archeology NAS of Ukraine: research potentіal and urgent needs".

 

2 Japan

Дискусія під час міжнародного симпозіуму "How Archaeological Heritage can be better protected from the effects of War in Ukraine", Токіо, 15.01.2024

 

В обговоренні доповідей і заключній дискусії представники Міністерства закордонних справ Японії, Міністерства культури, компанії Daiіchigosei. Co. Ltd та науковці висловили свої пропозиції щодо заходів по захисту і збереженню фондових колекцій Інституту археології як важливої складової культурного спадку України. Японське телебачення висвітлило роботу симпозіуму у вечірніх новинах.

16 січня на кафедрі антропології Токійського університету ми прослухали презентацію проф. Кондо Осаму про дослідження поховань початкової доби періоду Дзьомон, ознайомилися з антропологічними фондами кафедри та відвідали Науково-природничий музей університету.

 

3 Japan

Слухаємо презентацію проф. Кондо Осаму на кафедрі антропології Токійського університету

5a Japan

У Науково-природничому музеї Токійського університету

16 Japan 

Біля Науково-природничого музею Токійського університету з проф. Кондо Осаму, др. Шинья Шода та Томойо Казахара

 

17 січня ми мали чудову можливість відвідати фабрику компанії Daiіchigosei. Co. Ltd у передмісті Токіо.

Компанія спеціалізується на виготовленні інструментів і обладнання для опрацювання, пакування і безпечного (з огляду на можливі землетруси) зберігання археологічних матеріалів.

Презентація про продукцію фабрики та демонстрація її зразків у цехах дозволила зорієнтуватися у виборі необхідного обладнання для фондів Інституту (транспортні візки, ящики, коробки, ремені безпеки для стелажів тощо).

 

8 Japan

9 Japan

Презентація продукції фабрики компанії Daiіchigosei. Co. Ltd

 

На фабриці також проводиться автоматичне очищення, миття та шифрування археологічних знахідок за допомогою швидкісних принтерів для нанесення шифру на фрагменти кераміки чи кістки.

 

10а Japan

Спостереження за процесом шифрування кераміки на фабриці компанії Daiіchigosei. Co. Ltd

 

Незабутнє враження справили гостинність робітників і менеджменту, які вітали і проводжали нас українською (!).

 

11 Japan

Холл фабрики компанії Daiіchigosei. Co. Ltd

 

18 січня на зустрічі з Генеральним директором Національного науково-дослідного інституту культурних цінностей Нари (NABUNKEN) Макото Мотоноака ми обговорили перспективи співробітництва між нашими інститутами та подякували за підтримку проекту і запрошення до Японії.

 

12 Japan

Зустріч з Генеральним директором Національного науково-дослідного інституту культурних цінностей Нари (NABUNKEN) Макото Мотоноака

 

Того ж дня для нас було організовано теоретичний воркшоп і практичний тренінг з фахового пакування і транспортування археологічних і антропологічних матеріалів "Packing and Transportation of Fine Arts" (Nara National Research Institute for Cultural Properties). Заняття проводили запрошені до NABUNKEN інструктори компанії Nippon Express, яка є світовим лідером у галузі безпечного транспортування культурних цінностей.

 

13 Japan

14 Japan

Тренінг з фахового пакування-транспортування

 

19 січня ми відвідали Лабораторію фізичної антропології університету Кіото, де І. Потєхіна і О. Козак зробили презентації про стан і загрози фондовим колекціям, а також про антропологічні дослідження в Україні. Проф. кафедри др. Наокі Морімото ознайомив нас з антропологічними фондами університету Кіото.

 

15 Japan

В Антропологічних фондах університету Кіото з д-ром Наокі Морімото

 

20 січня в університеті Кіото відбувся Симпозіум «50 Years of World Cultural Heritage: Past and Future of Japan Contribution», на якому ми презентували українсько-японський проект Інституту археології НАН України, про який згадав у своїй пленарній доповіді др. Шинья Шода.

Українська делегація щиро вдячна японським колегам за солідарність, підтримку, гостинність і чітку організацію візиту до Японії. Маємо всі підстави вважати, що він був взаємно корисним для налагодження ділових і дружніх зв’язків, отримання нового досвіду і знань. Сподіваємося, що фонди нашого Інституту невдовзі отримають першу партію замовленого обладнання, окремі зразки якого вже доставлені в інститут українською делегацією. На наступному етапі проекту планується організація сучасних репозиторіїв археологічних і антропологічних даних та співробітництво з низки наукових проблем.

Зав. відділом біоархеології к. і. н. І. Потєхіна