10 листопада 2023 року в Українському кризовому медіа-центрі відбулась прес-конференція "Археологія України у час війни: проблеми і перспективи". Переглянути відеозапис події можна за посиланням.

 

Археологія України у час війни: проблеми і перспективи

ПРЕС-РЕЛІЗ

У 2015 р. Інститутом археології НАН України була розпочата робота щодо фіксації фактів руйнації археологічних пам’яток в наслідок військових дій. У 2022 р. було створено міжгалузеву робочу групу "Archaeological Landscapes Monitoring Group", до складу якої увійшли фахівці з 20 наукових та громадських організацій та яка працює за підтримки Німецького археологічного Інституту (діє у складі МІД Німеччини) та ЮНЕСКО. Слід відзначити, що руйнація та пошкодження пам’яток культурної спадщини, в тому числі й пам’яток археології, є злочином проти людства і їх ретельна фіксація дозволить в майбутньому притягнути агресора до відповідальності у міжнародних судових інституціях.

Загалом був проаналізований стан 836 археологічних пам’яток в 9 областях та Автономній респрубліці Крим. Польові дослідження проведені на 575 археологічних пам’ятках: в наслідок бойових дій пошкоджено 167 пам’яток загальною площею 6667 кв.м., 5620 кв.м. пошкодженні будівельними роботами та 12526 кв.м. — грабіжниками.

Робота групи йде за наступними напрямками:
1. просвітницька робота серед бійців ЗСУ;
2. польовий моніторинг фактів руйнації та пошкодження археологічних пам’яток та їх фіксація;
3. створення електронної бази даних фактів руйнації та пошкодження археологічних пам’яток;
4. надання звітів та актів щодо порушень в сфері пам’яткоохоронного законодавства України до місцевих органів влади;

Слід відзначити, що обсяги пограбувань та руйнацій пам’яток археології ще раз підкреслили необхідність створення окремого підрозділу з охорони археологічної спадщини у складі Міністерства внутрішніх справ, як це здійснюється в багатьох країнах Європи.

Одночасно, існує необхідність дослідження фактів руйнації пам’яток археології в місцях проведення бойових дій. Такі роботи можуть виконуватися окремим науковим підрозділом у складі Збройних сил України, який би складався з професійних археологів – військовослужбовців. Подібні структури існують в складі багатьох армій країн НАТО і створення такого підрозділу у складі ЗСУ стало б ще однім кроком на шляху його реформування.

 Arch war 900