Дністровська палеолітична експедиція відділу “Археологічний музей” продовжує дослідження верхньопалеолітичної стоянки Дорошівці ІІІ у Чернівецькій області.

Роботи проводяться спільно з польськими археологами у рамках гранту Національного Наукового Центру (Польща) «Навколишнє середовище та культура мисливців та збирачів гравету та епігравету у долині Середнього Дністра» (керівники проф. Жешувського університету Марта Полтович-Бобак та зав. відділу ІА НАН України к.і.н. Лариса Кулаковська). До досліджень долучилися співробітники Фундації Жешувського археологічного осередку (Даріуш Бобак), та географічного факультету Чернівецького університету ім. Ю.Федьковича (проф. Богдан Рідуш та к.г.н. Яна Кочерган) та співробітники ІА НАН України (к.і.н. Віталій Усик, к.і.н. Олеся Кононенко та к.і.н. Дмитро Гаскевич).

Dorosh 2021 1

У 2021 р. досліджувалася ділянка поселення яка, ймовірно, була пов’язана з розбиранням та білуванням дичини. На користь цього свідчать численні фауністичні рештки (мамонт, північний та шляхетний олені тощо). Поодиноко зустрічаються крем’яні артефакти: пластини, скребки, різці.

Dorosh 2021 2

За результатами геологічних, палеонтологічних та палінологічних даних стоянка існувала в період максимуму вюрмського зледеніння, так званого, LGM.