У квітні, протягом чотирьох тижнів, в південно-східних районах Вінницької області працювала Східноподільська археологічна експедиція Інституту археології НАН України

Експедицію організовано спільно з Університетом ім. Крістіана Альбрехта у м. Кіль (Німеччина). Керівниками експедиції є Віталій Рудь та Роберт Хофманн. В роботі також взяли участь археологи з Вінницького державного педагогічного університету ім. М. Коцюбинського, Київського університету ім. Б. Грінченка та Національного університету «Києво-Могилянська академія».

Основним завданням експедиції була геомагнітна розвідка на трипільських поселеннях регіону. В результаті проведено дослідження шістьох поселень трипільської культури кін. 5 – пер. пол. 4 тис. до н. е. У тому числі, найбільшого трипільського поселення на просторах західніше р. Південний Буг – Білий Камінь (Чечельницький район). Експедицією проведені також широкомасштабні піші розвідки – обстежено більше 50% площі Крижопільського району. Виявлено понад 50 різночасових поселень, майже 30 із них належать до трипільської культури.

Rud1

За роботою з магнітометром

Rud2

Польова обробка даних магнітної зйомки

Rud3

Частина магнітного плану трипільського поселення Гарячківка 3 із «мегаспорудою» розмірами 44 х 14 м