Розкопки стародавньої гідротехнічної споруди було розпочато в 2013 р. За цей час проведено археологічні дослідження заповнення котловану верхньої частини колодязя, утвореного після верхньої та внутрішнього заповнення нижної частини дерев’яних конструкцій (в межах збереженої частини).

Rys1 4

У польовому сезоні 2018 року було повністю досліджено нижню частину внутрішнього заповнення зрубу стародавнього колодязя. Внутрішнє заповнення досліджено на глибину близько 11 м від сучасної денної поверхні.
У результаті проведених робіт встановлено складну багаточасну конструкцію стародавнього колодязя, яка складалася із п’яти окремих зрубів та додаткових пристосувань, для забезпечення якісного та безперебійного постачання води.

Rys1 5

З метою створення безпеки підземних досліджень (загроза обвалення верхніх шарів земляного котловану при загальній глибині 11 м має досить високий рівень) було проведено натурне відтворення найбільш верхнього зрубу колодязя до рівня сучасної денної поверхні із максимальним дотриманням до техніки, технології виконання та матеріалів для виготовлення.

Rys1 11

Rys1 15


У результаті проведених робіт встановлено, що знахідки, виявлені в нижній частині колодязя і безпосередньо на його дні, датуються ІХ-Х ст. і можуть слугувати датою припинення існування стародавньої гідротехнічної споруди. Важливим результатом також можна вважати спостереження за доцільністю багаточасної конструкції, зроблене в процесі дослідження стародавнього колодязя та під час його часткового відтворення. У вітчизняній та закордонній літературі немає однозначного пояснення використання декількох рівновеликих зрубів у середньовічних колодязях Східної Європи. Найпоширенішими є припущення, щодо необхідності забезпечення фільтрації води та особливостями специфічного прийому проходження піщаних нашарувань насичених водою (пливунів) під час спорудження колодязя.  

Rys1 19

В результаті проведених розкопок та робіт з експериментального відтворення древлянського колодязя в м. Олевськ підготовлена та достатньо обґрунтована нова робоча гіпотеза, згідно якої багаточасність середньовічних колодязів пояснюється необхідністю забезпечення технічної можливості проходження верхніх нашарувань грунту та безпечного виконання земляних робіт в нижній частині колодязя.

3D-модель реконструкції колодязя можна подивитися тут https://www.youtube.com/watch?v=XUZFF_B5qNY&feature=youtu.be