У Природничому музеї міста Базель та Базельському університеті 11—12 листопада 2022 р. відбулася міжнародна антропологічна конференція і практичний семінар, організовані Швейцарською асоціацією антропологів. Насичена програма засідань відзначалася великим тематичним розмаїттям і включала презентації досвідчених і молодих дослідників зі Швейцарії, Німеччини, України, Італії, Ліхтенштейну та США. У доповідях розглядалися питання етики зберігання, вивчення і демонстрації антропологічних колекцій, результати експериментальних тафономічних досліджень, методи віртуальної антропології цифрової доби, мульти-ізотопних досліджень мобільності і міграцій давніх популяцій, палеопатолгії як індикатора соціального статусу у ранньомодерному суспільстві, а також археогенетичні свідчення пандемій у середньовічній Європі та багато інших актуальних аспектів антропологічних досліджень.

На пленарному засіданні було заслухано доповідь «Implications for ONE Paleopathology», яку зачитала Професор Університету штату Арізона (США) Джейн Байкстра, всесвітньо відомий фахівець у галузі палеопатології. Нею запропоновано комплексну концепцію вивчення здоров’я давніх суспільств шляхом інтеграції археозоологічних і антропологічних даних, оскільки багато хвороб в минулому передавались від свійських і диких тварин до людини, і навпаки, хоча прояви хвороб на кістках не були однаковими у людей і тварин. Значний інтерес учасників форуму викликала й друга доповідь Джейн Байкстра "Structural and Physical Violence at the Birth of Democracy: A Bioarchaeological Perspective". У ній говорилося про насильство у суспільстві до народження демократії за матеріалами могильника Фалерон у Греції. А після засідання американська дослідниця продемонструвала свій жовто-блакитний браслет, який вона носить на знак солідарності з українським народом.

Україна на форумі була представлена доповіддю “Anthropological Study of the Ancient Populations in Ukraine: Main Directions and Approaches” завідуючої відділу біоархеології Інституту археології НАН України І. Д. Потєхіної, яка ознайомила колег з актуальними напрямами, підходами і науковими здобутками київських антропологів і біоархеологів, а також представила результати своїх нових досліджень. Презентація отримала схвалення слухачів, під час обговорення звучали слова підтримки Україні та стурбованість зарубіжних колег загрозою, яку російська агресія становить для історичної спадщини, і, зокрема, для унікальних антропологічних колекцій та установ, які займаються їх збереженням і вивченням.

Дуже пізнавальним як для молодих, так і для досвідчених дослідників був практичний семінар, який провели Др. Герхард Готц і Др. Томас Боні. Під час його роботи учасники мали змогу розглянути унікальні випадки скелетних патологій з остеологічної колекції Галлера, яка зберігається в Природничому музеї Базеля.

У своїй заключній доповіді Президент Швейцарської асоціації антропологів Др. Сандра Льош оголосила про приєднання асоціації до Заяви Швейцарської Академії Наук про солідарність з українськими вченими. Зарубіжні учасники конференції одностайно підтримали заяву швейцарських колег.

 

Bazel1

Bazel2

Bazel3

Bazel4