16–19 лютого 2017 р. в м. Одеса відбулася міжнародна наукова конференція «Людина в історії та культурі: читання пам’яті Володимира Никифоровича Станко».


Конференція присвячена 80річчю від дня народження засновника одеської школи досліджень кам’яного віку і первісної історії, доктора історичних наук, професора, лауреата Державної премії України в галузі науки і техніки Володимира Никифоровича Станко (1937–2008).


Під час конференції були заслухані доповіді, прочитані на пленарному засіданні та трьох секціях — історичній, археологічній та етнологічній, що відбивають основні напрямки діяльності вченого. На секції «Археологія Північного Причорномор’я у світовому контексті» було виголошено 17 доповідей, представлених науковцями з України, Молдови та Італії. Учасники конференції вшанували пам’ять Володимира Никифоровича поклавши квіти до його могили у с. Тернівка (м. Миколаїв), а також меморіальних дощок на будівлі історичного факультету Одеського Національного університету імені І. І. Мечникова в м. Одеса та будинку вченого на вулиці ім. Володимира Станко в с. Тернівка.

Stanko-3 Stanko-2


На конференції було представлено збірку наукових праць «Человек в истории и культуре». (Вип. ІІІ. Отв. ред. А.А. Пригарин. 
— Одесса: Ирбис, 2017. 694 с.), видану до 80-річчя від дня народження вченого.

Stanko-4

Stanko-5


Організаторами конференції виступили: Одеський Національний університет імені І. І. Мечникова, Одеський археологічний музей НАН України, Асоціація болгар України, Одеська міська організація Українського товариства охорони пам’яток історії та культури (УТОПІК).