9-10 листопада в Історико-краєзнавчому музеї у м. Винники відбулася Міжнародна наукова конференція "Міграції та інновації: у пошуках первинності ідей, речей і людей".

Співорганізатором конференції вже вкотре став наш Інститут разом із Жешівським університетом (Польща) і Львівським національним університетом ім. Івана Франка. Пишні осінні Винники вже увосьме збирають наукову археологічну спільноту на науковий форум. І вкотре музей приймає гостів не тільки з України, а і з Польщі, Молдови, Білорусі. Свої доповіді представили науковці Львівського, Київського ім. Шевченка, Київського ім. Грінченка, Донецького, Східноукраїнського, Жешівського, Познанського університетів, Києво-Могилянської академії, Харківської академії архітектури і будівництва, Краківського археологічного музея, Музея історії міста Києва, археологічних охоронних служб ІА НАНУ та інших освітніх, наукових і музейних установ.

Тема конференції «Міграції і іновації: у пошуках первинності ідей, речей і людей» була вибрана не випадково. Тематика вивчення механізмів потрапляння нових технологій, речей або елементів світогляду у нові суспільства, їх адаптація і історична доля серед «неофітів» останнім часом досить жваво обговорюється на світових наукових форумах. Вважаємо, що українські фахівці мають не менше напрацювань у цьому напрямі. Їх оприлюднення і обговорення між науковціями різних наукових шкіл може пролити світло на нові тенденції розвитку давніх суспільств. Розуміючи причини і наслідки тих чи інших процесів «експорту» ідей у давнину, можна проаналізувати процес на великому часовому відтинку, а деякі рекомендації можна зробити і для сучасних процесів у глобальному світі.

До відкриття конференції за результатами останніх розкопок підготовлено виставку "Дари у світ Валгалли".

За результатами роботи конференції буде підготовлено черговий випуск «Наукових студій».

Тези доповідей розміщено тут.

Більше фото з конференції можна переглянути за посиланням.