1 березня 2018 р. в м. Кропивницький відбувся Круглий стіл, присвячений перспективам створення на базі лісових масивів Кіровоградської області Природного парку «Чорноліський».

До роботи круглого столу долучилися біологи, географи, археологи та історики з Кропивницького, Києва, Херсона, Чигирина.

Krop11

Учасники Круглого столу «Чорнолісся верхів’їв Інгульця: цінність, проблеми, перспективи»

Учать у роботі круглого столу взяв й Інститут археології НАН України, що підтримав ідею створення такого природного парку. Старшим науковим співробітником Інституту О. Д. Могиловим зроблено доповідь «Чорноліський археологічний комплекс». Наголошено, що в лісових масивах Кіровоградщини наявна ціла низка археологічних пам’яток. Зокрема – епонімне Чорноліське городище, що має загальнодержавне та загальноєвропейське значення. Відзначено, що в структурі майбутнього природного парку, створення якого безумовно варто схвалювати, необхідно створити окремий історико-археологічний відділ, що опікувався б питаннями охорони та дослідження старожитностей регіону. Ці положення були підтримані й археологами з м. Кропивницького І. А. Козир, К. І. Панченком, М. П. Тупчієнком, що зробили доповіді про археологічні пам’ятки регіону, а також іншими учасники круглого столу та громадськістю.

Krop2

Доповідь О. Д. Могилова «Чорноліське городище»

Інші доповіді Круглого столу були присвячені пам’яткам геології, біології, історії регіону, питанням природоохоронної діяльності, механізму створення парку, розвитку лісопромислового комплексу. Учасники заходу прийняли резолюцію із закликом створення Національного природного парку «Чорноліський», спрямовану до Міністерства екології і природних ресурсів України, органів державної влади та місцевого самоврядування.

Рис. 3

Програма роботи круглого столу