26-28 вересня 2019 року у продовження циклу зустрічей у Вроцлаві, які зосереджуються на різних питаннях, пов’язаних із давніми гончарством та склом, відбувся IV Міжнародний симпозіум з кераміки та скла OSTRAKON — „Кераміка та скло як джерело для дослідження минулого”.

Ostrakon 19

Організатори симпозіуму - Центр пізньоантичних та ранньосередньовічних студій, Інститут археології та етнології Польської академії наук та Відділ реконструкції та реставрації кераміки та скла Академії мистецтв та дизайну. Метою симпозіуму проголошено інтеграцію представників різних дисциплін, наукові інтереси яких тісно пов'язані з історичною керамікою та склом.

Кераміка та скло - чи не найпоширеніші знахідки на археологічних пам'ятках, вони забезпечують цінний ресурс для дослідження виробництва, використання та значення гончарного та скляного посуду в усі історичні періоди. Привертає увагу специфіка цієї конференції, спрямована на міждисциплінарні дослідження, особливо у гостро дискусійних питаннях, що дає змогу вченим обговорити проблеми та обмінятися своїм досвідом. Традиційно до участі в конференції залучено археологів, антропологів, художників, технологів, істориків, мистецтвознавців, музеологів та колекціонерів, музикознавців, хіміків, медиків, ентузіастів, фахівців з реставрації та реконструкції кераміки та скла, фахівців з 3D-сканування та візуалізації, а також представників інших пов'язаних дисципліни. 

Співробітники Інституту археології представили свої доповіді на OSTRAKON-2019:

Світлана Біляєва — "Ceramic of the North Black sea area in the time of сivilization changes of XIV-XV centuries"

Леся Чміль1, Наталя Хамайко1, Олександр Бугай2, Володимир Білик2, Анатолій Шульженко2 та Аліна Сушко3 — "Raw material analyses of the Modern Age ceramic from Kyiv pottery production sites" (доступний також на ресурсі Research Gate)
1 - Інститут археології НАН України
2 - Інститут прикладної фізики НАН України
3 - Музей історії міста Києва

Андрій Чекановський — "Ceramic pipes for tobacco smoking of the 17th – early 19th centuries from archaeological excavations in Kyiv"