В межах курсу лекцій відділу біоархеології «Антропологія для археологів» та Ради молодих вчених ІА НАН України 26 січня 2017 р. відбулась лекція Тетяни Слободян «Методика відбору антропологічного матеріалу з тілопальних поховань».

Виступ було присвячено можливостям дослідження одного із важливих джерел у вивченні поховальних практик – тілопальних комплексів.

Систематичне вивчення кремацій дасть змогу:
розрізнити та виокремити рештки людини від тварини; встановити мінімальну кількість померлих; провести статево-вікові визначення; виявити ознаки фізичного розвитку та патологічні прояви; відтворити умови проведення обряду кремації – встановити максимальну температуру поховального вогнища, особливості поводження з тілом померлого перед процесом тілоспалення, положення небіжчика при кремації, розташування супровідного інвентарю на поховальному вогнищі, особливості відбору кісток з поховального вогнища та процес їх подальшого захоронення тощо. Специфіка дослідження тілопальних поховань включає методичні рекомендації для детальної фіксації в польових умовах вказаних комплексів, як і відбору антропологічного матеріалу зокрема.

Презентацію виступу можна скачати за посиланням.

Успіхів Вам і гарного початку польового сезону!