24 березня 2019 р. лекцію на тему «Грецька колонізація Таврики» в межах Освітньої програми Мистецького Арсеналу прочитала к.і.н. Тетяна Шевченко, старший науковий співробітник Інституту археології НАНУ.

Ars Shev 4

Південь України, зокрема й сучасний Крим, був частиною античного світу, що охоплював величезні території навколо Середземного і Чорного морів і був колискою європейської цивілізації.

Ars Shev 1

 

Античні центри засновували на берегах Таврики переважно вихідці з Мілету, іонійського поліса в Малій Азії. Лише в заснуванні деяких північнопричорноморських поселень брали участь уродженці Гераклеї, Делосу, можливо Ефеса.

Ars Shev 2

 

Якими ж були причини та час створення нових полісів у Тавриці? Значної уваги в лекції присвячено новітнім дослідженням у вивченні часу та умов заснування таких античних центрів як Ольвія та Борисфен, Пантікапей, Тіра і Ніконій, Херсонес та ін.

Ars Shev 3

Не обійшлося без огляду міфологічного обґрунтування заселення Таврики, звернень за порадою до оракулів загально-грецьких святилищ, культів покровителя колонізації Аполлона та легендарного чи історичного засновника.