11 лютого 2020 р. у Сумському обласному краєзнавчому музеї відбулася відкрита лекція з історії та археології ранніх слов’ян «…болота та ліси заміняють їм міста», яку прочитав кандидат історичних наук, науковий співробітник Інституту археології НАН України Ярослав Володарець-Урбанович.

До участі в акції долучилися студенти Навчально-наукового інституту історії та філософії СумДПУ імені А.С. Макаренка та СумДУ, музеєзнавці, історики, краєзнавці, громадськість міста.

З вітальним словом до аудиторії звернувся директор музею Владислав Терентьєв, який наголосив на тому, що лекція є продовженням співпраці музею з Інститутом археології НАН України і відбувається у рік відзначення 100-літнього ювілею заснування Сумського художньо-історичного музею.

Під час лекції, присвяченої слов’янам V — VII ст. — антам і склавинам, було розкрито основні етапи дослідження історії слов’ян, охарактеризовано матеріальну культуру слов’янського населення на теренах сучасної України, в т. ч. Сумщини. Окрему увагу було приділено аналізу чоловічого та жіночого вбрання населення Дніпровського Лівобережжя за матеріалами скарбів VII ст., представлених, зокрема, в експозиції Сумського обласного краєзнавчого музею (поясними оздобами чоловічого костюму та прикрасами голови, погруддя та рук жіночого).