Олена Романова, к. і. н., с. н. с. Інституту сходознавства ім. А. Ю. Кримського НАН України, виголосить доповідь «Українські та інші подорожники в Єгипті: декілька історичних есеїв про єгиптоманію та єгиптологію ХІХ — початку ХХ століття».

У фокусі доповіді — подорожі до Єгипту як певні культурні практики європейського суспільства, що розвились у ХІХ столітті в зв’язку із розвитком єгиптології як науки та пов’язаного із нею зростаючого інтересу до Стародавнього та сучасного подорожникам Єгипту як одного із аспектів єгиптоманії. Подорожі до Єгипту, ознайомлення із його пам’ятками, екосистемою, географічними умовами, єгиптянами, їх культурою — є складним переплетенням дослідницького інтересу, чи інтересу до пізнання іншої цивілізації із орієнтальними уявленнями про Схід як онтологічно інший світ стосовно Заходу. Для розгляду проблеми обрано насамперед матеріал, здобутий в українських архівах, і такий, що представляє ставлення української культурної еліти до Стародавнього Єгипту, із залученням ширшого історичного контексту, зокрема ставлення до Єгипту в Російській імперії та в Європі.

Romanova 2020 03 13

Доповідь запланована у рамках Науково-методичного семінару з історії гуманітаристики в Україні. Обмін знаннями, досвідом, матеріалами, архівними цікавинками у нашому науковому співтоваристві всіляко заохочується!

Зустріч відбудеться 13 березня (п’ятниця) о 16:00 у Науковій бібліотеці Інституту археології України НАН.