У понеділок 29 серпня в Інституті археології НАН України відбулася зустріч директора Інституту, члена-кореспондента НАН України Віктора Чабая з директором Інституту до- та протоісторичної археології Університету імені Крістіана Альбрехта у м. Кіль (Німеччина), професором Йоганесом Мюллером. Гість прибув до Києва з метою висловити підтримку українцям у боротьбі проти російського агресора та обговорити форми і методи подальшої наукової співпраці.

2022 рік є десятим роком успішного та продуктивного співробітництва між установами, зорієнтованого переважно на дослідження унікального явища — перших гігантських поселень енеолітичної Європи, що належать до трипільської культури. Вони існували на теренах сучасної України понад 5500 років тому, і на той час були заселені кількома тисячами осіб. Ґрунтовні знання про ці поселення можуть бути використані для вивчення фундаментальних процесів розвитку людських суспільств, формування сталої економіки, реакцію людства на зміни навколишнього природного середовища тощо.

Перелічені процеси вивчалися ученними двох інституцій протягом десятиріччя, також були заплановані дослідження на 2022 рік. Але широкомасштабне вторгнення росії зруйнувало плани на польові роботи та призупинило виконання різних напрямків спільних проєктів. «Війна росії проти України, з порушенням міжнародного права, стала катастрофою не лише з людської, а й з наукової точки зору», — наголошує професор Йоганес Мюллер. Однак продуктивна співпраця не знищена ворогом остаточно, не маючи можливості здійснювати польові дослідження, змінено вектор на проведення більшої кількості лабораторних міждисциплінарних досліджень та ґрунтовних аналітичних студій.

Підтвердженням неперервності наукових взаємин між інституціями і став візит до Києва Йоганеса Мюллера. На зустрічі були присутні координатор співпраці між установами завідувач відділу археології енеоліту–бронзової доби, доктор історичних наук Віталій Отрощенко, головні виконавці проєктів співпраці, кандидати історичних наук Олександр Дяченко та Віталій Рудь, а також завідувач кафедри археології та давньої історії України Київського столичного університету ім. Бориса Грінченка, доктор історичних наук Михайло Відейко.

Учасники підвели підсумки наукових здобутків по проєктах, які були реалізовані протягом десятиріччя, а також обговорили можливості подальшого розширення напрямків співробітництва між установами.

125 gruppenfoto kooperation big

Учасники зустрічі. Зліва направо: Віталій Рудь, Віталій Отрощенко, Віктор Чабай, Йоганес Мюллер, Михайло Відейко, Олександр Дяченко