Європейська асоціація археологів (EAA) висловлює свою солідарність з Україною

Заява EAA від 4 березня 2022 року:

Відкрите спілкування та співпраця є основою роботи EAA та нашою метою, але складні часи вимагають означити нашу позицію. Ми рішуче засуджуємо агресію урядів Росії та Білорусі щодо України. З цієї причини ми призупиняємо інституційну співпрацю з Росією та Білоруссю до подальшого повідомлення.

Ми продовжуватимемо підтримувати кожну людину, яка постраждала внаслідок вищезгаданої агресії, незалежно від її національності. У зв’язку з цим, українські колеги щиро запрошуються на 28му щорічну зустріч EAA без сплати членських та реєстраційних внесків. Колеги з Росії та Білорусі мають можливість взяти участь, але лише в якості окремих (неафілійованих) членів EAA. Деталі щодо цих домовленостей будуть розповсюджені згодом. Ми висловлюємо нашу глибоку повагу колегам з Росії та Білорусі, які не підтримують цю війну. Ми уважно стежимо за розвитком цієї трагічної ситуації та відповідно корегуватимемо свою реакцію.

Заява EAA від 24 лютого 2022:

Цього дня, 24 лютого 2022 року, наші думки з Україною та її народом. EAA з великим занепокоєнням слідкує за розгортанням агресії та підтримує всіх невинних. Ми виступаємо за порятунок життів, збереження культурної спадщини на всій території, яку атакують. Ми чуємо голос колег, які можуть опинитися в небезпеці або потребують, і пропонуємо нашу широку мережу для допомоги.

EAA повністю підтримує заяву Europa Nostra, заяву вчених із понад 30 європейських країн, відкритий лист Президента Конференції міжнародних неурядових організацій (INGOs) Ради Європи щодо війни проти України та пов’язані з нею заяви та ініціативи.

Заяви EEA на сайті організації