Національний науковий центр розпочинає конкурс на участь у спеціальній програмі для дослідників з України. Науковці, які рятуються від війни, зможуть продовжити роботу в польських осередках.

Спеціальна програма Національного наукового центру орієнтована на українців та всіх інших науковців незалежно від громадянства, які знайшли або знайдуть притулок у Польщі після збройного нападу Росії на Україну. Скористатися ініціативою зможуть близько півсотні науковців. Національний науковий центр профінансує їхнє річне перебування у польських академічних та наукових закладах – надасть кошти на оплату праці та проведення досліджень.

Програма відкрита для людей, які мають принаймні ступінь кандидата наук і які до початку війни працювали в українських вишах та інших наукових центрах. Програма охоплює фундаментальні та прикладні дослідження.

Процедура подання та оцінки заявок на конкурс максимально проста та швидка. Право подавати заявки мають вищі навчальні та інші наукові заклади. Заявки мають містити звернення, підготовлене закладом, та резюме кандидата. Їх оцінюватимуть координатори дисциплін ННЦ, а остаточне рішення прийматиме директор Центру. Крім того, формальності, пов’язані зі звітуванням щодо перерахованих коштів, будуть зведені до мінімуму.

Наукові заклади, що беруть участь у програмі, зобов'язані забезпечити прийнятим дослідникам опікунів, які є спеціалістами у тій самій або суміжній науковій дисципліні.

Бюджет спеціальної програми складає 6 млн злотих.

Кінцевий термін подання заявки: 28 березня – 26 квітня 2022 року (до кінця дня).

Спеціальна програма ННЦ реалізується на замовлення Міністерства освіти і науки Польщі.