Колектив Інституту археології НАН України з глибоким сумом повідомляє, що сьогодні, 8 вересня 2022 року, не стало провідного українського археолога, доктора історичних наук, голови Громадської організації «Спілка археологів України» Якова Петровича Гершковича (21.08.1953 – 08.09.2022).

Життя дослідника обірвалось після стрімкого серцевого нападу під час наукового відрядження до Федеративної Республіки Німеччина, де він завершував наукову монографію за матеріалами розкопок курганів на півночі Донецької області в співпраці з Людмилою Черних та Ельке Кайзер.

Життя Якова Петровича було нерозривно пов’язане з наукою, починаючи з легендарного гуртка археології при Палаці піонерів у рідному Києві. Його учителями були корифеї української археології  В. Даниленко та С. Братченко, а сфера наукових інтересів – доба бронзи та перехідний період до раннього залізного віку. Серед досліджених ним пам’яток Новокиївське поселення сабатинівської культури, численні кургани Сіверськодонеччини та Херсонщини, Суботівське городище.

Яків Петрович здійснював великий обсяг громадської роботи в Спілці археологів України. Ним підготовлений та запроваджений у життя «Кодекс етики професійного археолога». Керуючись ним він вів безкомпромісну боротьбу з браконьєрами археологічної спадщини та зальотами самозакоханих дилетантів на ниву археології.

Ми пам’ятатимемо Якова Петровича як талановитого вченого, вчителя та колегу, завжди готового поділитися своїми знаннями та досвідом, щиру та порядну людину.

Від імені Інституту археології висловлюємо щирі співчуття родині та друзям Якова Петровича!

Світла пам’ять видатному науковцю та людині!