25 грудня закінчила свій земний шлях Світлана Миколаївна Мазараті, яка працювала у відділі античної археології нашого Інституту у 1970–1980-і рр.

Світлана Миколаївна запам’яталася як чудовий організатор експедиційних досліджень, красива та усміхнена жінка. Роки роботи в Ольвійській археологічній експедиції стали надійною школою для її професійної діяльності, а здобуту кваліфікацію вона повною мірою реалізувала у дослідженнях Ольвії і пізніше – Борисфену, поселення на острові Березань. Саме на цій пам’ятці під керівництвом С. М. Мазараті було відкрито круглий вівтар. Пізніше це призвело до відкриття борисфенітського теменосу (культової ділянки із храмом та вівтарем), присвяченого Афродіті, а ім’я авторки назавжди було вписано до історії Інституту археології НАН України.

У пізніші роки Світлана Миколаївна плідно працювала у галузі грецько-української культурної спадщини, була членом Київського товариства греків імені Костянтина Іпсіланті. Саме вона стала одним з ініціаторів та організаторів поновлення у 1997 р. пам’ятника князю Костянтину Іпсіланті, національному герою Греції, який був похований у Києві в 1816 р.

Невтомна праця С. М. Мазараті та її добре ім’я завжди у пам’яті тих, хто з нею працював.

 

Основні праці С. М. Мазараті:
Ольвійська теракота Кори-Персефони. Археологія. 1978, 27 (у співавт.);
Археологические исследования у Широкой Балки близ Ольвии. В: Ольвия и ее округа. К., 1986.;
Полуземлянки и землянки. В: Культура населения Ольвии и ее окрестностей в архаическое время. К., 1997 (у співавт.).