20 серпня 2021 року у Волинському обласному краєзнавчому музею (ВОКМ) у Луцьку відбулася презентація наукової монографії наукових співробітників відділу археології Криму та Північно-Західного Причорномор’я Інституту археології НАН України кандидатів історичних наук Сергія Теліженка та Валерія Манька «Різночасові пам’ятки поблизу села Ратнів на Волині. Дослідження 2015 року», присвяченої 30-річчю Незалежності України.

 

У виданні представлено результати комплексної роботи – археологічних, антропологічних, археозоологічних досліджень і радіовуглецевого аналізу.

На презентації були присутні наукові співробітники ВОКМ, голова Боратинської об’єднаної територіальної громади, до складу якої входить с. Ратнів, краєзнавці, мешканці с. Ратнів і журналісти.

Зі вступним словом до учасників заходу звернувся настоятель храму Святої Параскеви архімандрит Онуфрій (Куц), який і ініціював дослідження у Ратневі за підтримки місцевої громади.

Представив книгу один з її авторів – кандидат історичних наук Сергій Теліженко.

 

Сергій Теліженко виступає на презентації

Дослідження здійснювала очолювана ним Ратнівська археологічна експедиція Інституту археології НАН України, котра виконала роботи не лише на багатошаровому поселенні Ратнів-ІІ, розташованому на північній околиці с. Ратнів в урочищі Ріписько (Луцький район Волинської області), а й навколо нього. Дослідження проводилися задля:

1) візуального обстеження території пам’ятки та визначення приблизної площі розповсюдження археологічних артефактів на надзаплавній терасі правого берега р. Чорногузка;
2) встановлення потужності культурних відкладень і стану їх збереженості;
3) запобігання руйнації окремих ділянок пам’ятки внаслідок інтенсивних сільськогосподарських робіт;
4) обстеження околиць с. Ратнів із метою виявлення інших археологічних об’єктів та встановлення їхніх точних координат для уточнення або доповнення археологічної мапи.

Досягнення цих цілей уможливило відкриття багатьох різночасових комплексів від VI тис. до н.е. до Нового часу. Серед яскравих знахідок слід відзначити серію стоянок VI тис. до н.е., аналіз яких дозволив запропонувати гіпотезу про походження культури лінійно-стрічкової кераміки Волині.

Цікавим об’єктами для дослідників доби ранньої бронзи стали артефакти межановицького комплексу з господарської ями та колективне поховання, досліджене під час спорудження господарчої будови у селі Ратнів. Археологи Академії відкрили чимало об’єктів доби пізньої бронзи та раннього заліза. Надзвичайно цікавим виявилося дослідження слов’янського господарсько-побутового комплексу ІХ-Х століття – давньої «пекарні» та зернової ями ХІ століття.

Основну частини книги доповнюють такі 4 додатки:
1) Яніш Є.Ю. (Інститут зоології ім. І.І. Шмальгаузена НАН України). Результати визначення остеологічних матеріалів багатошарового поселення Ратнів-ІІ;
2) Козак О.Д. (Інститут археології НАН України). Антропологія та палеопатологія поховання межановицької культури у с. Ратнів;
3) Манько В.О., Теліженко С.А. Проблеми походження культури лінійно-стрічкової кераміки на Заході України;
4) Теліженко С.А., Мотузайте-Матузевічуте Г. Абсолютне датування органічних решток з об’єкту 59 поселення Ратнів-ІІ.

Видання містить велику кількість ілюстрацій, креслень і фотографій та призначене для археологів, студентів історичних факультетів і всіх зацікавлених у давньому минулому України загалом та Західної Волині зокрема.

Архімандрит Онуфрій (Куц) і кандидат історичних наук Сергій Теліженко

Учасники презентації

 Матеріали опублікували: Прес-служба НАН України

Prezent Ratniv

Презентація монографії "Різночасові пам’ятки поблизу села Ратнів на Волині. Дослідження 2015 року"