Теліженко, С. А., Ткач, В. В. 2022. Різночасові пам’ятки поблизу села Ратнів на Волині. Дослідження 2014 року. Київ: Гурович В. Г., 188 с.

ISBN: 978-617-8256-01-2

У монографії представлені результати досліджень багатошарового поселення Ратнів-ІІ на Волині, які проводилися у 2014 році. Комплексний аналіз стратиграфії та планіграфії пам’ятки, а також матеріалів, виявлених у культурному шарі та різночасових об’єктах, дозволяє реконструювати основні етапи заселення долини р. Чорногузка, на березі якої розташовано поселення. Найдавніший об’єкт на території пам’ятки, пов’язується з культурою лінійно-стрічкової кераміки епохи неоліту. Також досліджені об’єкти доби бронзи, раннього заліза та слов’яно-руського часу.

Одночасно з розкопками здійснено збори поверхневих матеріалів на дослідженій пам’ятці та розташованих неподалік місцезнаходженнях Бакай-І, «Стара Церква» і «Нова Церква».

У трьох додатках представлені результати археозоологічних визначень матеріалів з різночасових об’єктів багатошарового поселення Ратнів-І, проведених к. і. н. Є. Ю. Яніш (Інститут зоології ім. І. І. Шмальгаузена).

Видання призначене для археологів, істориків, студентів історичних факультетів вищих навчальних закладів та всіх, хто цікавиться історією рідного краю.