У травні 2018 року в міжнародному міждисциплінарному рецензованому науковому журналі «PLOS One» вийшла друком стаття, що містить результати дослідження часу й обставин виникнення так званої символічно обумовленої поведінки у Східній Європі.

Дослідження присвячувалося результатам мікроскопічного аналізу гравіювання на кірці крем’яного сколу, знайденого під час розкопок на стоянці Кіїк-Коба в Криму, і виконувалося в рамках спільного проекту Національної академії наук України (керівник проекту з українського боку – доктор історичних наук Вадим Степанчук, Інститут археології НАН України) та Національного центру наукових досліджень (CNRS, Франція; керівник проекту з французького боку — професор Франческо д’Ерріко, Університет Бордо).

Kiik Koba 1

Кремневий відщеп із навмисними нарізками на ділянці з жовневою кіркою з ІV шару Кіїк-Коби (Крим, стоянка неандертальців).
Вік – близько 32 тис. років

Зазначений предмет походить із шару IV, в якому було виявлено неандертальське дитяче поховання та який містить численні вироби так званої індустрії типу Кіїк-Коба, датованої близько 32 тис. років тому. Мікроскопічний аналіз і 3D-реконструкція канавок на ділянці з кіркою цього невеличкого сколу допомогли науковцям з’ясувати, що нарізки є навмисним гравіюванням, зробленим досвідченим майстром. Лінії, майже ідеально вписані в рамки ділянки з кіркою, свідчать про добре керовані рухи. Це особливо підкреслюється невеликими розмірами об’єкта, що ускладнювали таке завдання. Гравіювання потребувало відмінного нейромоторного й вольового контролю, що передбачає зосереджену увагу. Гравіювання було виконано цілком усвідомлено і навмисно, в кілька етапів, ймовірно, за допомогою двох різних пригострених знарядь.

Kiik Koba 2

Черговість нанесення нарізок на відщепі з ІV шару Кіїк-Коби (Крим, стоянка неандертальців).
Вік – близько 32 тис. років

Під час виконання спільногодослідницького проекту українські й французькі вчені виявили найдавніші у Східній Європі свідчення творчої, розумової та пізнавальної діяльності неандертальців, що датуються близько 35—50 тис. років тому. Рештки природних фарбників, прикрашених ритмічними нарізками предметів із каменю, кістки й вохри свідчать про навмисне створення візуально завершених образів давніми майстрами, а також про принципову подібність психологічних оцінок і нейромоторного контролю неандертальців та сучасної людини.

Із повним текстом наукової статті можна ознайомитися на сайті видання: http://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0195049.

Новина на сайті Національної академії наук України: http://www.nas.gov.ua/UA/Messages/News/Pages/View.aspx?MessageID=4060