19 липня 2021 року розпочинає свою діяльність VІI Міжнародна літня польова археологічна школа.

Тривалість проєкту10 днів (19–28 липня 2021 р.).

Місце проведенняБільське городище (Котелевський район, Полтавська область).

Bilsk 2021 1

У 2015 році спільно з Інститутом археології НАН України та ВГО “Спілка археологів України” Історико-культурний заповідник «Більськ» започаткував унікальний щорічний Міжнародний проєкт – Літня польова археологічна школа, що не має аналогів у нашій країні. У ньому поєднані наукові, науково-популярні та просвітницькі заходи. Завдяки цьому проєкту археологічна спадщина презентується серед молодих дослідників, а також пересічного населення, яке цікавиться древньою історією.

Bilsk 2021 2

Унікальність Польової школи полягає у тому, що поряд з молодими дослідниками та науковцями у ній можуть брати участь волонтери. Приємно відзначити, що за роки діяльності проєкту до археологічних досліджень долучалися не лише учасники з різних міст України, а й науковці та волонтери з Польщі, Німеччини та США.

До лекцій та практичних занять залучені авторитетні українські та іноземні вчені. Проєкт функціонує під кураторством кандидата історичних наук, старшого наукового співробітника ІА НАН України Дениса Гречка.

Археологічні дослідження проходять на Більському городищі – унікальній пам’ятці скіфської доби.

Bilsk 2021 3а

Більське городище – найбільше у Європі укріплене поселення доби раннього залізного віку площею понад 5000 га. Городище за своїми масштабами та потужним інформативним потенціалом не має аналогів серед укріплених фортець скіфського часу в Україні та Європі загалом. Наукові дослідження на пам’ятці проводяться вже понад 110 років і підтверджують, що на цій території за скіфських часів існував надзвичайно впливовий політичний, економічний і культурний центр давнього переддержавного утворення племен Дніпровського лісостепу.

Усі практичні та теоретичні заняття відбуваються просто неба, на відкритому просторі. Учасники Польової школи проживають у наметовому містечку, де організований кемпінг і наявні усі необхідні зручності для забезпечення побутового комфорту.

Bilsk 2021 4а

Навчання у Школі передбачає участь у розкопках, формування навиків різних видів фіксації археологічних досліджень, камеральну обробку матеріалів, прослуховування теоретичних лекцій, а також пізнавальні екскурсії Більським городищем та пам’ятками найближчої округи.

Проєкт відкриває унікальні можливості для майбутніх археологів, дає необхідні теоретичні знання і практичні навички, а також передбачає обмін досвідом серед фахівців археологічної справи.

Bilsk 2021 Afisha

Координатори проекту:
Денис Сергійович Гречко     E-mail:
Ігор Іванович Корост     E-mail: