У листопаді 2020 року «Вікімедіа Україна» вп’яте провела Конкурс наукових фотографій. Усі охочі могли протягом місяця завантажити зображення, що представляють науковий світ.

З приємністю вітаємо переможців категорії «Люди в науці», де друге і третє місце отримали фото з археологічної тематики. 


2 місце

Два роки поспіль 2019 і 2020, у Старобільску проводилися археологічні дослідження неолітичної стоянки ,,Старобільськ-1”, у яких активну участь брали студенти, аспіранти та викладачі Луганського національного університету імені Тараса Шевченка. Наукове керівництво експедицією Луганського археологічного загону імені Сергія Локтюшева здійснювалося к.і.н., науковим співробітником Інституту археології НАН України Сергієм Теліженком. Куратором заходу від університету виступив д.і.н., завідувач кафедри історії України Олександр Набока. Серед учасників експедиції – аспірант кафедри всесвітньої історії та міжнародних відносин Марія Олексіїва, студенти НН ІІМВСПН Ігорь Верховод, Юлія Шевцова та Ярослав Моісєєнко, студент ФПН Денис Лєбєдев. 

800px Starobilsk Razom krasche

Археологічна експедиція Інституту археології НАНУ в Старобільську.
Дослідження неолітичної стоянки «Старобільськ-1».
Автор: Вячеслав Непран, CC-BY-4.0


Чорноморська Міжнародна Експедиція Інституту Археології НАН України. Організована у 2011 році разом з Інститутом Археології Варшавського Університету. У 2011-2013 роках працювала у Ялтинському та Алуштінському районі Кримського півострова. Після агресії Російської Федерації та окупації півострова Крим відновила свою діяльність у 2016 році у північно-західному регіоні Чорного Моря: Тендрівська коса, Кінбурнська коса, острів Березань. Керівник Експедиції - В'ячеслав Герасимов. На фото: дослідження елементів затонулого античного судна періоду 3-4 століття до Нашої Ери біля Кінбурнської коси. Camera: GoPro 4 silver + Shoot spherical underwater dome.

3 місце

800px Black Sea Underwater Archeologiclal Expedition of NAS

Чорноморська Міжнародна підводна археологічна експедиція Інституту археології НАНУ.
Автор: Олександр Заклецький, CC-BY-4.0


Змагання проходило у п’яти категоріях: «Люди в науці»«Загальна категорія»«Живі організми»«Мікроскопія»«Нефотографічні зображення». У кожній із категорій журі визначало три найкращі роботи.

Загалом учасники подали понад 1400 робіт. Це рекордна кількість за всі роки проведення конкурсу.

«Конкурс наукових фотографій покликаний популяризувати науку на сторінках Вікіпедії. Завдяки учасникам фотозмагання, а часто це є самі вчені, користувачі онлайн енциклопедії мають доступ до унікальних ілюстрацій — зображень із мікроскопів, графіків, світлин видів, знайдених в експедиціях. При цьому описи, які є обов’язковою вимогою до конкурсних фото, пояснять, що саме зображено. Цьогоріч було чимало якісних фотографій, слабким боком у багатьох були саме підписи. Фото з найкращими підписами й здобули перемогу в конкурсі», — коментує член організаційного комітету Конкурсу наукових фотографій Олексій Болдирєв.

Переможців обирало журі, куди увійшли авторитетні науковці з різних галузей знань, а також відомі популяризатори науки:

  • Наталія Атамась, зоологиня, Інститут зоології ім. І. І. Шмальгаузена
  • Вікторія Березовська, ботанікиня, Інститут ботаніки ім. М. Г. Холодного
  • Ксенія Бондаренко, нейробіолог, Лестерський університет
  • Сергій Вовнюк, геохімік, Інститут геології і геохімії горючих копалин
  • Дарія Кузява, співзасновниця науково-популярного журналу «Куншт»
  • Юрій Москаленко, зоолог, Чорноморський біосферний заповідник
  • Кирило Пиршев, біохімік, Техаський університет у Г’юстоні, Інститут біохімії ім. О. В. Палладіна
  • Антон Сененко, фізик, Інститут фізики
  • Наталя Хамайко, археологиня, Інститут археології

Результати опубліковано Вікімедіа Україна