1971 року Орджонікідзевською експедицією Інституту археології АН УРСР під керівництвом Бориса Миколайовича Мозолевського було проведено дослідження кургану Товста Могила на околиці м. Орджонікідзе (сучасне м. Покров, Дніпропетровська обл.). Під час розкопок центральної гробниці, до якої йшов також й грабіжницький лаз, було знайдено один з найвидатніших шедеврів торевтики зі сценами скіфського життя – пектораль. Прикраса являє собою правильний круг діаметром 30,6 см, що має вигляд майже замкнутого півмісяця. Вага її 1145 г, всі деталі виготовлено із золота.

Борис Мозолевський згадує обставини знахідки: «Я знайшов її, розчищаючи долівку підземелля 21 червня о 14 годині 30 хвилин. Моя фантазія виявилася надто убогою, щоб уявити собі щось подібне до розкопок. І я впевнений, що не тільки моя. Тепер, коли все позаду, легше повірити в містику, ніж у те, що грабіжники справді могли недогледіти такий скарб: варто було їм лише простягти руку ще на 10 сантиметрів – і пектораль для людства була б назавжди втрачена».

В Археологічному музеї ІА НАН України можна оглянути гальванокопії пекторалі, гривні та меча в окутих золотих піхвах, які були знайдені під час розкопок кургану Товста Могила. Експонати супроводжуються QR-кодами, за допомогою яких можна отримати детальнішу інформацію про знахідки.

В музеї також представлена для ознайомлення унікальна діорама «Поховання скіфського царя». Вона була створена у 1980 році на основі розкопок кургану Товста Могила та текстів Геродота.

Фрагменти діорами «Поховання скіфського царя»

Diorama1

Diorama2

Diorama3

З нагоди визначної дати в другому залі музею розміщені інформаційні банери, де представлені фото з розкопок кургану Товста Могила.

4

5