30 липня в приміщенні Музеї історичних коштовностей України (філіалу Національного музею історії України) відбулось урочисте відкриття виставки "Пектораль. Знахідка століття"

Pektoral 1

Одним із партнерів цієї подіъ виступив Інститут археології.

Виставка присвячена п'ятдесятій річниці розкопок кургану Товста Могила. Саме у ньому 21 червня 1971 року український археолог Борис Мозолевський дослідив поховання родини скіфського вождя з почтом. Серед численних ритуальних артефактів вирізняється пектораль – шедевр греко-скіфського мистецтва. З тих пір вона без сумніву стала однією з візитних карток вітчизняної археології.

Pektoral 3

Родзинкою виставки є те, що вперше з 2014 року відвідувачам представлено оригінал пекторалі. Адже з початку російсько-української війни в музеї можна було побачити тільки її гальванокопію. Окрім того, за нагоди ювілейної дати на виставку передано з фондів Інституту археології й інші експонати, що раніше не були відомі широкій аудиторії, зокрема деталі поховального кортежу та вузда з поховань конюхів.

Pektoral 4

Доповнює виставку інформація про першовідкривача скарбу – Бориса Мозолевського, котрий був не тільки археологом, але й поетом. Вітрини з археологічним матеріалом супроводжують цитати з польового щоденника та фотографії експедиційного побуту, які занурюють в піднесену атмосферу, що панувала на розкопках.

Pektoral 2

За нагоди події дослідники підготували ювілейне видання "Симфонія пекторалі", де узагальнили основну інформацію про цей артефакт. Окрім того, тут представлено надзвичайні макрофотографії, які дозволяють побачити недоступні неозброєному оку деталі і вповні осягнути майстерність і художній смак творця пекторалі.

Виставка відкрита для відвідування з 31 липня по 31 жовтня 2021 року на другому поверсі Музею історичних коштовностей України, що за адресою Київ, вул. Лаврська, 9, корпус 12.