4 листопада у центрі Праги на Градчанській площі відбулося відкриття виставки, присвяченої двом визначним археологам, життя яких було тісно пов’язано з Чехією та Україною.

Експозицію про українця Івана Борковського та чеха Вікентія Хвойку підготували науковці з Інституту археології АН Чехії в співпраці з Посольством України в Чехії за фінансової підтримки Міністерства закордонних справ України та програми Strategie AV21. Над текстами виставки про Вікентія Хвойку працювали історики з Національного історичного музею України та Інституту археології Академії наук України. Матеріали про Івана Борковського підготували співробітники Інституту археології Чехії та Військового історичного інституту в Празі.

«Ми в посольстві кілька років працювали над ідеєю цією виставки, яка б розповідала про двох важливих і для Чехії, і для України особистостей — Івана Борковського і Вікентія Хвойку», — повідомив на відкритті посол України в Чехії Євген Перебийніс. Він також подякував Національному історичному музею України та Інституту археології АН Чехії за те, що підхопили цю ідею і взялися за підготовку проекту.

Вікентій Хвойка переїхав до Києва у другій половині ХІХ сторіччя, коли археологія як наукова дисципліна в Україні лише починала розвиватися. Попри те, що Хвойка теж був аматором в цій справі, йому вдалося за короткий час здобути фахове визнання в науковому середовищі не лише України, а й — як свідчить його багата кореспонденція — у всій Центральній Європі. Чех Хвойка став першовідкривачем кількох важливих історичних культур, найвідомішою з яких є трипільська культура.

Набагато молодший Іван Борковський опинився в Чехословаччині після завершення Першої світової війни, усі жахіття якої він пройшов у складі двох армій — спершу австро-угорської, а згодом – української (УГА). Ще під час навчання почав цікавитися археологічними дослідженнями найбільшої міської середньовічної фортеці в Європі – Празького Граду, – де зрештою працював упродовж всієї своєї кар’єри. Борковський провів одні з найважливіших розкопок на Граді, які значною мірою збагатили знання про розвиток міста Праги та середньовічної Чехії загалом. Окрім цього, Іван Борковський вів активне життя в середовищі празьких українців. Два роки був ректором Українського вільного університету в Празі, брав активну участь у розбудові Музею визвольної боротьби України в Празі.

«Я дуже вдячна посольству, яке змусило мене почати цікавитися Вікентієм Хвойкою, про якого ми, чеські археологи, майже нічого не знаємо. Водночас робота над проектом змусила нас зануритися в архіви й відкрити для себе багато нового про Івана Борковського, якого ми вважаємо своїм учителем, а також розвіяти кілька легенд, які були пов’язані з його особистістю. Один із наших співробітників обрав собі на наступний рік проект, пов’язаний із археологічними дослідженнями на території України – сподіваюся, кількість наших двосторонніх контактів буде зростати», – сказала на відкритті начальник відділу археологічних досліджень Празького Граду Інституту археології АН Чехії, кураторка виставки Яна Маржікова-Кубкова.

Виставка, яка порушує також питання міграції, свободи наукової діяльності та культурних і наукових зв’язків між Україною та Чехією, триватиме в Празі до 30 листопада. Після цього її буде представлено в інших музеях Чехії, зокрема в рідному для Вікентія Хвойки Пардубицькому краї.

Напередодні виставки, 18 жовтня 2021 року, в Академії наук у Празі відбувся науковий семінар, присвячений життю та археологічній діяльності Вікентія Хвойки та Івана Борковського, участь у якому взяли науковці з Чехії та України. «Сподіваюся, проект Хвойка-Борковський допоможе відновити втрачені контакти між археологами з Чехії та України та розпочати новий активний етап в історії наших спільних досліджень», – висловив сподівання директор Інституту археології Чехії Ян Маржік.

Матеріали опублікували: Embassy of Ukraine in Prague / Velvyslanectví Ukrajiny v Praze