Виставка «Поляки в Ольвії» є одним з результатів роботи над історією дослідження археологічної пам’ятки в Ольвії Понтійській (Україна, Миколаївська область), що здійснюється в останні роки. Метою виставки є з’ясування місця давньогрецької колонії в Ольвії в польській історії та культурі, а також висвітлення доробку поляків у дослідження цієї пам’ятки. Робота виставки спрямована на ознайомлення широкої громадськості з історією вивчення Ольвії. Виявляється, що її дослідження почалося не у 19 столітті, а набагато раніше, в 14 столітті, коли сучасні південноукраїнські території входили до складу Великого князівства Литовського.

Ольвія — єдина давньогрецька колонія, що знаходилася на землях держави Ягеллонів, а її територія, окупована татарами і турками, була затребувана Річчю Посполитою ще в середині ХVІІ століття. Це також єдина грецька колонія, опис території якого можна знайти в документах польського короля Зигмунта Августа.

І хоча у той час місце її розташування було неправильно встановлено поблизу Очакова — приблизно за 30 км від сьогоднішнього місця археологічних розкопок – це не применшує того факту, що Ольвія, також звана Борисфеном (від давньої назви Дніпра) та її мешканці — бористени — часто з’являються у старопольській літературі у цілком античному контексті. Також у наступні століття опис її історії займав особливе місце в працях польських істориків (Лелевель) та ентузіастів історії (Юзеф Ігнацій Крашевський), а внесок поляків у сучасні дослідження цього місця, починаючи з ХІХ ст. (Владислав Юргевич в Одесі), через роботи під час польсько-українських розкопок у 20 столітті (Олександра Вонсович, IAE PAN) до останніх розкопок після здобуття Україною повної незалежності (Альфред Твардецький, MNW та IAE PAN спільно з ІА НАНУ).

Виставка складається з ряду планшетів з текстом польською та англійською мовами, а також фотографіями та малюнками.

З 1 по 28 лютого можна безкоштовно переглянути виставку «Поляки в Ольвії» на огорожі Королівського парку Лазєнки у Варшаві (Польща).

Детальніше див. інформацію на сайті ІАЕ ПАН: http://iaepan.edu.pl/

01 Olbia pol 02 Olbia pol

 

03 Olbia pol 04 Olbia pol

 

05 Olbia pol