З 27 грудня 2019 р. у Національному музеї історії України діє виставка «Доля науковця у горнилі Великого терору», приурочена до 120-річчя від дня народження Теодосія Миколайовича Мовчанівського (1899 - 1938 рр.) – видатного українського вченого-археолога, краєзнавця, музейника.

Мовчанівський

Виставка підготовлена фахівцями музейниками із залученням джерел з Наукового архіву Інституту археології. 

Про виставку:

Це спільний проект Національного музею історії України та Інституту археології НАН України з серії виставок «Репресована археологія», присвяченої українським науковцям, доля яких була знищена радянською репресивною машиною.

Людина складної долі, непересічна особистість – він зробив надзвичайно багато для розвитку вітчизняної археології, все своє життя присвятивши справі виявлення, вивчення та збереження пам’яток матеріальної культури.

Теодосій (Феодосій) Мовчанівський проводив розкопки Райковецького городища, Вишгорода, с. Городськ на Житомирщині, території Десятинної церкви в Києві та багатьох інших пам’яток. Він проводив дослідження широкими площами з пошаровим зняттям об’єктів та знахідок. Саме Мовчанівський сформував систему наукової фіксації розкопочного процесу, в тому числі ввів польові щоденники, які мали вестися за певною схемою.

На виставці представлено речі з Райковецького городища, багатошарової пам’ятки Плисків- Чернявка, з Вишгорода та Києва. Це близько 200 предметів з цікавої і значної за обсягом (близько 20 тисяч одиниць зберігання) колекції матеріалів з розкопок Теодосія Мовчанівського, яка зберігається у фондах НМІУ. Також у вітринах знайшли своє місце оригінальні документи Мовчанівського (відкритий лист на розкопки, машинопис роботи «Райковецьке феодальне городище», польовий щоденник) з Наукового Архіву Інституту археології НАН України.

Перша половина XX ст. була непростим і трагічним часом для української інтелігенції взагалі і археологів, зокрема. Правлячий режим прагнув підкорити роботу науковців інтересам партії, спрямувати їх думки в ідеологічно «правильне» русло. Було знищено цілу плеяду талановитих вчених, довгі роки замовчувалася їх наукова діяльність.

17 лютого 1938 р. Теодосія Мовчанівського було заарештовано за стандартним звинуваченням у причетності до антирадянської націоналістичної організації, за «шкідливу діяльність в області науки». Трійка при Київському облуправлінні НКВС УРСР засудила його до вищої міри покарання. 10 травня 1938 р. Мовчанівського. Постановою Президії Київського обласного суду від 12 травня 1971 р. Теодосія Мовчанівського було реабілітовано за відсутністю складу злочину.

Мовч 3

Мовч 2

Виставка діятиме до 15 лютого 2020 р.

Адреса Національного музею історії України:
вул. Володимирська, 2.
Додаткова інформація за телефоном (044) 278 48 64.