На початку цього року у впливовому німецькому виданні «Kulturaustausch» у випуску, присвяченому археології, вийшла стаття Оксани Щур про стан культурної спадщини України в окупованому Криму:

«Піострів в руїнах» / Eine Halbinsel in Ruinen, Unter der Erde (Ausgabe I/2022).

csm OksanaSchur Artikelbild 4ac5162ea6

Українська пам'ятка за російської влади: Ханський палац у Бахчисараї. Фото: giovannini / imagebroker / IMAGO
 (за Kulturaustausch)

Німецьке видання анонсувало матеріал тезою «У Криму на карту поставлено майбутнє України – та її культурна спадщина». У статті йдеться, зокрема, про стирання національної ідентичності кримських татар і українців внаслідок гуманітарної політики окупаційної влади, ситуацію із пам’яткою всесвітньої спадщини «Давнє місто Херсонес Таврійський і його хора» в Севастополі та палацом кримських ханів в Бахчисараї, долю частини експонатів виставки «Крим-золотий острів в Чорному морі», рішення з приводу передачі яких Україні, прийняте Амстердамськм судом, до кінця січня може бути оскаржене.

Автор матеріалу в тексті статті навела низку коментарів українських діячів культури і науковців, зокрема кан. іст.наук, ст. наук. співр. Інституту археології НАН України Евеліни Кравченко щодо ситуації із долею археологічних старожитностей у окупованому Криму. Археологиня зазначила, що «під час цих розкопок [у окупованому Криму] часто нехтують правилами охорони пам’яток місцевості, а використання важкої техніки пошкоджує шари ґрунту. Нещодавно під час будівництва автомагістралі, яку пропагував Кремль, було виявлено та частково знищено численні історичні поселення та ісламські поховання... У підсумку Евеліна Кравченко каже, що Росія пропонує їм «продати» результати попередньої роботи. Натомість вони отримують співавторство російської наукової роботи або пропозицію переопублікувати старі результати дослідження в Росії. Це має на меті створити враження, що українські дослідники схвалюють дії російської адміністрації».

Англ. версія статті на сайті видання

18.01.2022