На сайті Інформаційної агенції "Голос Криму" з'явилась стаття "Експерти Кримської платформи зустрілися з місією сектору культури ЮНЕСКО".

"У Міністерстві закордонних справ України (далі МЗС) відбулася робоча зустріч експертів мережі Кримської платформи групи «Гуманітарна політика» Евеліни Кравченко, Дарини Підгорної і Андрія Іванця із представниками ЮНЕСКО Туралом Мустафаєвим (заступник начальника сектору культури Відділу з питань культури у надзвичайних ситуаціях) і Кіярою Децці Бардески (офісер зі зв’язкив ЮНЕСКО в Україні). Публічно про зустріч висвітлено на офіційній сторінці у Фейсбук Національної комісії України у справах ЮНЕСКО 23 січня 2023 року

Експертка Евеліна Кравченко, кандидат історичних наук, старший науковий співробітник Інституту археології НАН України, керівник Інкерманської експедиції ІА НАНУ висвітлила ситуацію, що склалася на окупованих російською федерацією територіях із рухомими і нерухомими об’єктами культурної спадщини. Вона зауважила, що російська федерація починаючи із 2014 року реалізує політику відчуження української культурної спадщини, задіюючи два основні механізми. Перший – це перереєстрація українських музейних, архівних і бібліотечних установ і організацій у російській федеральній системі управління, встановлення на облік у російських реєстрах пам’яток історії, архітектури, археології тощо, переформатування музейних закладів, об’єднання кількох українських музеїв у нову музейну структуру із російським підпорядкуванням і управлінням тощо. Починаючи із 2021 року в Севастополі на виконання розпорядження окупаційної влади відбувається підготовка до евакуації фондових колекцій провідних севастопольських музеїв і заповідників, частина експонатів натепер вже спакована і підготовлена для вивезення.

«Другий механізм реалізується насамперед в Автономній Республіці Крим та м. Севастополь, куди було вивезено вкрадені речі із пограбованих музеїв Херсонської і Запорізької областей. Це переміщення відбувалося без будь-яких видимих письмових розпоряджень із окупаційних органів влади, проте в межах їх компетенції. Враховуючи, що ніяких розпоряджень про підготовку до евакуації музейні установи АР Крим не отримували, все, що відбулося і зараз відбувається із культурними цінностями України в Криму, відбувається не лише поза українським законодавством і міжнародним правом, а і поза федеральним законодавством РФ. Тобто речі, незаконно переміщені із музеїв окупованих у 2022 році областей можуть поповнити чорний ринок культурних цінностей», – зазначила експертка Евеліна Кравченко.

Російська Федерація не дотримується жодних міжнародних договорів чи конвенцій про захист культурних цінностей, особливо якщо це їй не вигідно."

З повним текстом статті можна ознайомитись на сайті Інформаційної агенції "Голос Криму".