До Дня археолога на подкасті Громадського радіо з'явилось інтерв'ю з д. і. н., професором, завідувачем відділу археології кам'яного віку Л. Л. Залізняком.


"Хребтом і скелетом національної свідомості є національна історія — археолог Леонід Залізняк".


Хребтом і скелетом національної свідомості є національна історія, тобто біографія народу. Навколо неї формується, власне, тіло народу. Так от, національна історія починається з передісторії. Хто жив до України на цих землях?

Стародавня, або первісна історія — це дописемна історія. Археологія займається тією частиною історії, де письмен немає або їх дуже мало тому доводиться доповнювати писемні джерела. 80% інформації про київську давнину дає археологія.

Все починалося з заселення. Якщо в Африці людина з’явилася 3 млн років тому, то в Європі перші людські істоти (а це були пітекантропи) — тільки мільйон років тому. На нашій території ми маємо такі пам’ятки, яким мільйон років. Це відомий вулкан в Королево (величезний зруйнований вулкан на Закарпатті), де ці пітекантропи, що забрели з Африки, бродили, товклися, жили тривалий час. Бо лава вулкана була прекрасним матеріалом для вироблення знарядь праці. Постійно мешкати на території України людські істоти почали лише 130 000 років тому.

Повна версія програми на сайті Громадського радіо.

Вдячні Василю Шандро за інформацію!