22 грудня 2023 року у Вишгороді відбулась ІІ Всеукраїнська науково-практична конференція "Новітні археологічні та пам’яткоохоронні дослідження в Україні: виклики воєнного часу", яка зібрала провідних археологів, фахівців з пам’яткоохоронної діяльності, істориків, краєзнавців та представників туристичної галузі. Активну участь у роботі конференції прийняли співробітники Інституту археології Національної академії наук України.

В рамках заходу було поновлено Договір про співробітництво між КЗ КОР «Вишгородський історико-культурний заповідник» та Інститутом археології НАН України.

У Музеї давньоруського гончарства Вишгородського історико-культурного заповідника було представлено виставку археологічних знахідок із розкопок Давнього Вишгорода в 2023 році.

Організатором конференції виступив КЗ КОР «Вишгородський історико-культурний заповідник» у співпраці з Інститутом археології НАН України за підтримки Київської обласної ради, Департаменту культури та туризму Київської обласної державної адміністрації, ГО «Туристичний кластер Вишгородщини» та мережі готелей "Вишеград".

Основна мета конференції — окреслення проблем та викликів для археології та пам’яткоохоронної діяльності України в умовах повномасштабної війни з російським агресором та оптимальне вирішення всіх викликів і загроз, які виникли перед історико-культурною та археологічною спадщиною України.

Напрями роботи конференції:
- Проблеми збереження пам’яток культурної спадщини в умовах війни;
- Польові археологічні дослідження під час війни та їхні результати.

Програма конференції

 

NAPDU2

NAPDU3

NAPDU4

NAPDU5

NAPDU6

Джерела:
Сайт Вишгородського історико-культурного заповідника
Фейсбук-сторінка Вишгородського історико-культурного заповідника