7 квітня 2020 р. відбулася чергова зустріч Семінару з історії гуманітаристики в Україні в форматі онлайн-конференції.

Ганна Філіпова, к. і. н., старший науковий співробітник науково-дослідного відділу історії та археології Національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника, виголосила доповідь на тему «Російський ідеологічний міф про Гетьманщину у Північній війні 1700–1721 рр.: основні наративи та їх спростування». Мова йшла про чинні положення й постулати російської імперської пропаганди, які викривлювали та продовжують викривлювати об’єктивне бачення участі Гетьманської України в подіях російсько-шведського протистояння початку XVIII ст.

Передусім увагу було зупинено на таких твердженнях, поширених як в сучасних російських ЗМІ, так і в історіографічній традиції:

  • гетьманські полки завжди радо брали участь в російських військових кампаніях;
  • гетьман Іван Мазепа – зрадник;
  • представники козацької старшини, що не підтримали мазепинський виступ, зробили це виключно через вірність цареві Петру І;
  • Полтавська битва – тріумф «славы русского оружия» тощо.

Під час дискусії учасники семінару обговорювали висвітлення в сучасних студіях особи гетьмана Мазепи, долю полонених шведів на території Гетьманщини, російсько-українські політичні стосунки часів правління Петра І.

Доповідь було проілюстровано скріншотами з сайтів російських архівних проектів, газет, онлайн-видань та блогів, супроводжено цитатами з архівних документів, виявлених авторкою.

Filipova

Г. Седерстрьом. «Карл ХІІ і Мазепа після Полтавської битви»