Восени 2021 року група співробітників нашого інституту ініціювала створення науково-документального проєкту про українську археологію. Недавно оприлюднено перші відео.

Olbio chas arch 1

Один з керівників проєкту к.і.н. Артем Борисов так описує проєкт:

Відеоконтент - це ще один засіб популяризації української культурної спадщини, збільшення інтересу до археологічних пам’яток та професії археолога. В ході роботи заплановано створення ряду коротких відеороликів за тематичними напрямками: «Ольвія», «Поросся», «Бесарабія». Теми оформлюються на нашому YouTube-каналі, у форматі списку для відтворення. З часом, планується їх об’єднання в «повнометражні» відео. Обраний формат презентації не є випадковим, адже саме аудіо-візуальний культурний продукт: зроблений доступною мовою, обмежений у часі і при цьому в повній мірі розкриває ідею, на сьогодні є актуальним, популярним та затребуваним. Ознайомлюючись з нашим контентом, вашій увазі буде представлено лаконічні, проте глибокі та цікаві розповіді про місця, людей та предмети, що варті уваги й захоплення. Сюжети проєкту покликані розкрити палітру сучасної археології, як невід’ємної складової життя суспільства. За мету було визначено показати археологію України через пам’ятки та їх дослідження, розкрити проблеми і можливості, пов’язані з використанням археологічної спадщини. Основним завданням є долучення якомога більшої аудиторії зацікавлених людей, що сприятиме популяризації та охорони археологічної спадщини.

Сьогодні вже оприлюднено дев’ять відео, продовжується монтування та зйомка ще кількох. Усі вони розміщуються на YouTube-каналі "Час археології".

Оскільки археологія як наука починалась саме з вивчення античних старожитностей, тому і наш проєкт ми розпочали з розповіді про грецьку колонію Ольвію, що має більш ніж сторічну історію дослідження і пов’язую Україну з початками класичної європейської цивілізації.

Olbio chas arch Borysov

Ольвія 1.0. Про театр

Ще одним напрямком нашої роботи є «Пороська» тематика, зокрема дослідження могильника Острів на півдні Київської області. З 2017 року археологічні розкопки відбувається на наших очах, розкриваючи нові таємниці культури та побуту пороського населення. Потрібно відмітити, що значення пам’ятки виходить поза межі лише суто наукового інтересу!

Проєкт ініційовано відділами археології Києва і давньоруської та середньовічної археології Інституту археології НАН України. Керівник проекту: к. і. н. Гнера В. А., співкерівник — к. і. н. Борисов А. В.
Слідкуйте за нашою роботою, відкривайте для себе нові обрії, любіть археологію!